Maior: Principala ameninţare la adresa securităţii naţionale poate fi lipsa de inteligenţă

Principala ameninţare la adresa securităţii naţionale a României poate fi lipsa de inteligenţă şi lipsa de gândire strategică, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, şeful SRI, George Maior, la lansarea cărţii sale "Noul aliat", din cadrul Târgului Gaudeamus.

86 afișări

"Acesta este mesajul cărţii. Este o chestiune care m-a preocupat şi când eram în opoziţie, când am scris cartea cu libertatea pe care ţi-o dă plasarea în afara terenului principal de joc, dar, probabil, va urma un al doilea volum, când vom mai parcuge acest traseu", a afirmat Maior.

George Maior a explicat că există anumite momente când obiectivele strategice, naţionale sunt atât de ambiţioase încât se uită adesea să se discute şi să se analizeze resursele disponibile pentru îndeplinirea acestor obiective.

"Discrepanţa dintre obiective şi resurse ne poate duce în blocaje care ne pot afecta pe toţi. Vorbesc de resurse de legitimitate, intelectuale, culturale, materiale. Resursele materiale nu sunt singurele pe care trebuie să le folosim în promovarea intereselor nostre strategice. Este o mare greşeală să credem că doar prin folosirea forţei materiale, care este dată de un sistem militar sau de unul economic, ne putem atinge obiectivele planificate", a afirmat şeful SRI.

Potrivit acestuia, contează şi capacitatea de exprimare pe plan intelectual, dar şi prezenţa în centrul unor curente de idei care se dezbat în Europa sau în lumea euroatlantică.

"Lipsa noastră din aceste dezbateri şi incapacitatea de a înţelege aceste curente de idei ne poate costa foarte mult. Arăt în carte cum am ratat anumite momente semnificative, din cauza unei automarginalizări sau a unei insuficiente capacităţi de a ne aduna pentru a înţelege lumea în care ne-am integrat", a spus George Maior.

El a subliniat că volumul lansat este unul care încearcă să spună că sunt lucruri din istorie care nu mai trebuie inventate, dar care trebuie regândite şi reasumate.

"Nu trebuie să inventăm roata pentru a înţelege că, dacă nu suntem capabili să ne punem în miezul unor echilibre de forţe şi de putere, putem să ieşim din jocuri care puteau fi foarte folositoare în plan intern. Este o carte care încearcă să sugereze că sunt şi lucruri noi la care trebuie să reflectăm. Trebuie să ne gândim serios că trăim într-o lume plină de incertitudini şi, dacă nu încercăm să înţelegem permanent dinamica acestor zone de mişcare, putem să pierdem pe termen mediu şi lung", a spus Maior.

Şeful SRI a avertizat că momentul actual este unul în care, dacă nu sunt implicate foarte serios resursele pentru a discuta aceste chestiuni, se pot pierde oportunităţi fundamentale.

"Lumea post modernă este una în care nu mai operăm cu interese absolute, cu lucruri fixe, cu victorii totale. Nu mai avem rivali absoluţi, inamici absoluţi, dar nu avem nici prieteni veşnici, care să stea lângă noi în orice circumstanţe. Este o lume fluidă, în care trebuie să ştim să cedăm, atunci când este cazul, pentru a câştiga mai târziu, în care trebuie să avem credinţa că victoria totală, eliminarea totală a adversarului este imposibilă", a adăugat George Maior.

În opinia acestuia, dacă se va înţelege acest lucru, se va putea croi o identitate politică şi culturală care să îi ajute pe cetăţeni să înţeleagă această lume.

Şeful SRI a atras atenţia şi asupra faptului că este cazul să se discute despre interesul naţional, pentru a se încerca definirea acestuia.

"Pe mine mă sperie sintagma de interes naţional în momentul în care nu este definită şi nu are acoperire. Poate să fie acest tip de retorică ceva gol de conţinut sau fără relevanţă, dacă nu încercăm să definim ce înseamnă interes naţional în lumea aceasta europeană, ce înseamnă interes strategic şi ce înseamnă diplomaţie. Să fiţi atenţi întotdeauna când vine cineva şi spune «conform interesului naţional trebuie să fac acest lucru». Întrebaţi-l ce fel de interes naţional şi care este acel interes naţional şi veţi vedea că putem genera o dezbatere publică", a spus Maior.

Şeful SRI a recunoscut că volumul lansat este o carte la care ţine pentru că în spatele ei stă şi experienţa sa ca diplomat, ca secretar de stat la Ministerul Apărării şi poate ceva şi din "funcţia ceva mai ingrată" pe care o are acum.

George Maior a lansat, vineri, la Târgul Gaudeamus, cartea "Noul Aliat - regândirea politicii de apărare a României la începutul secolului XXI". La eveniment au fost prezenţi fostul ministru de Interne Ioan Rus, fostul preşedinte al PSD Cluj Vasile Dâncu, care a şi vorbit despre volum, alţi membri ai PSD Cluj, prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian şi directorul Târgului de Carte Gaudeamus, Ovidiu Pecican.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici