Majorarea pensiilor, amânată până la finele anului 2010

Guvernul a decis ca majorarea valorii punctului de pensie să fie amânată până la sfârşitul anului 2010, inclusiv pentru persoanele încadrate în grupele I şi II de muncă, din cauza crizei financiare, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

115 afișări
Imaginea articolului Majorarea pensiilor, amânată până la finele anului 2010

Majorarea pensiilor, amânată până la finele anului 2010 (Imagine: Mediafax Foto)

"S-a decis ca valoarea punctului de pensie să rămână la acelaşi nivel, inclusiv pentru grupele I şi II de muncă. S-a prorogat astfel termenul de majorare a valorii punctului de pensie până la sfârşitul anului viitor. Singurele care ar putea fi majorate în raport cu inflaţia sunt pensiile sociale minime", au arătat sursele citate.

În grupele I şi II de muncă sunt încadrate aproximativ două milioane de persoane.

Potrivit surselor, Guvernul a decis totodată ca prevederile Legii privind pensia agricultorilor, care trebuia aplicate începând cu anul viitor, să fie amânate tot până la sfârşitul anului 2010.

Potrivit presei centrale, de la 1 ianuarie 2010 ar fi trebuit aplicată legea care prevede că agricultorii care nu sunt nici contribuabili şi nici beneficiari ai actualelor sisteme publice de asigurări sociale vor fi obligaţi să contribuie lunar, în vederea pensiei, cu o sumă fixă, cuprinsă între 10 şi 50 de lei.

Conform legii, statul va aloca, în acelaşi scop, pentru toţi agricultorii eligibili, al căror număr a fost estimat la circa 1,6 milioane, o sumă lunară reprezentând dublul contribuţiei individuale (între 20 şi 100 de lei).

Astfel, urma să fie creat un buget de pensii pentru agricultori, integrat în bugetul asigurărilor sociale de stat şi finanţat din contribuţiile asiguraţilor, precum şi din contribuţiile statului în numele asiguraţilor.

Proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat, prezentat marţi de MEDIAFAX, stabileşte că pensiile vor fi îngheţate anul viitor prin menţinerea valorii punctului de pensie la nivelul celei stabilite pentru luna octombrie 2009, de 732,8 lei, astfel că pensia medie lunară de asigurări sociale va fi limitată la 701,2 lei.

"La construcţia bugetară în domeniul asigurărilor sociale de stat şi al asigurărilor pentru şomaj pe anul 2010 s-a avut în vedere menţinerea în anul 2010 a valorii punctului de pensie la nivelul celei stabilite pentru luna octombrie 2009, respectiv la 732,8 lei", se arată în document.

Autorităţile s-au angajat în acordul cu FMI să îngheţe în 2010 cheltuielile cu bunurile şi serviciile, pensiile, cu excepţia celor sociale, şi unele transferuri, şi să aplice din ce în ce mai extins sistemele de achiziţii electronice, pentru a economisi 0,8% din PIB, potrivit scrisorii de intenţie la acordul stand-by.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici