Mang, la UMF Târgu Mureş: Dorim să găsim o soluţie pentru a mulţumi toate părţile

Ministrul Educaţiei, Ioan Mang, a declarat joi, la sosirea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, unde va discuta cu reprezentanţii UMF despre situaţia Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi, că doreşte să găsească o soluţie care să mulţumească toate părţile.

480 afișări
Imaginea articolului Mang, la UMF Târgu Mureş: Dorim să găsim o soluţie pentru a mulţumi toate părţile

Ioan Mang (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Ministrul Educaţiei, Ioan Mang, a sosit, joi, în jurul orei 12.30, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, unde urmează să discute cu reprezentanţii universităţii despre situaţia Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi - ca urmare a deciziei noului Guvern de a retrage recursul formulat de fostul Executiv la sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş privind suspendarea aplicării HG.

La sorire, Mang a declarat jurnaliştilor că îşi doreşte să identifice o soluţie care să mulţumească toate părţile şi totodată să respecte hotărârea instanţei.

"Dorim să găsim o soluţie pentru a mulţumi toate părţile şi, de asemenea, să nu încălcăm dispoziţiile Curţii de Apel Târgu Mureş", a spus Mang, apreciind că va discuta şi subiectul Cartei universităţii.

El a apreciat că Universitatea "Babeş-Bolyai" poate fi "un model" de soluţionare a problemei.

"Eu cred că Universitatea «Babeş-Bolyai» este un model în acest sens, în ceea ce se doreşte şi aici şi cred că studenţii asta doresc, cei care doresc să înveţe şi în limba maghiară nu doresc să aibă şi facultate neapărat, ci doar să poată învăţa. Carta - discutăm şi acest subiect, vedem ce putem obţine", a declarat Mang.

Ministrul a intrat într-o întâlnire cu preşedintele Senatului UMF Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, fost rector, şi cu rectorul Leonard Azamfirei. El urmează să mai aibă întâlniri cu cadrele didactice maghiare şi reprezentanţi ai studenţilor români şi maghiari.

Ministrul de Externe, Andrei Marga, fost rector al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, nu a sosit, deşi era anunţat în delegaţia care urma să vină la UMF Târgu Mureş.

Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost suspendată, vinerea trecută, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Luni, Guvernul Ungureanu a atacat însă cu recurs sentinţa de suspendare.

Guvernul a decis în şedinţa de marţi să retragă recursul formulat de fostul Executiv la decizia instanţei de suspendare a hotărârii fostului Cabinet privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş.

Premierul Victor Ponta a precizat totodată că o delegaţie a Guvernului se va deplasa la Târgu Mureş pentru a "media" o soluţie în acest caz, în conformitate cu principiile autonomiei locale. Astfel, ministrul Educaţiei, Ioan Mang, însoţit însă şi de cel al Externelor, Andrei Marga, urma să plece la Târgu Mureş pentru a identifica o soluţie cu reprezentanţii universităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici