MApN: Informaţiile despre sistemul radar instalat la Cârcea nu au legătură cu realitatea

MApN susţine că informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la sistemul radar instalat la unitatea militară de la Cârcea nu au legătură cu realitatea.

4835 afișări
Imaginea articolului MApN: Informaţiile despre sistemul radar instalat la Cârcea nu au legătură cu realitatea

MApN a oferit explicaţii publice prin intermediul unui comunicat de presă cu privire la situaţia sistemului radar instalat la UM 01803L Cârcea, judeţul Dolj.

„Informaţiile apărute în spaţiul public care acreditează ideea că Ministerul Apărării Naţionale intenţionează sau ar fi luat în discuţie relocarea în altă zonă a sistemului radar din dotarea UM 01803L Cârcea, pentru a permite continuarea lucrărilor la depozitul aparţinând SC LIDL România SCS, reprezintă speculaţii care nu au legătură cu realitatea.Toate demersurile întreprinse de MApN în legătură cu această situaţie au fost şi vor fi realizate cu respectarea strictă a cadrului legal şi au ca unic obiectiv asigurarea funcţionării sistemului radar în parametrii optimi, în aceeaşi locaţie de dispunere. Precizăm, de asemenea, că, în urma demersurilor MApN de sistare a lucrărilor de construcţie, stadiul actual al lucrărilor la obiectivul industrial în discuţie nu afectează în mod semnificativ desfăşurarea activităţii unităţii militare, sistemul radar funcţionând în prezent în parametri normali”, scrie în documentul MApN.

Ministerul Apărării Naţionale mai susţine că „nu a fost înştiinţat şi nu a primit spre analiză o solicitare de avizare în cursul procesului de emitere a autorizaţiei de construcţie nr. 206 din 28.06.2021, eliberată de Consiliul Judeţean Dolj, pentru realizarea centrului logistic având ca beneficiar S.C. LIDL România SCS, aşa cum prevede legislaţia în vigoare”.

Personalul unităţii militare a întreprins demersuri legale de pe 24 ianuarie, imediat ce a fost evident că în zonă apare o nouă construcţie. Pe 26 ianuarie, Ministerul Apărării Naţionale a înştiinţat, prin adrese oficiale Consiliul Judeţean Dolj, Primăria Cârcea şi compania cu privire la necesitatea imperativă a opririi construcţiei, până la obţinerea avizului din partea MApN, în conformitate cu prevederile legale, având în vedere faptul că obiectivul industrial este situat la aproximativ 2 km sud de perimetrul unităţii militare, în zona de protecţie instituită pentru asigurarea funcţionării la parametrii optimi a radarului AN/FPS-117 din dotarea unităţii militare.

Ulterior, pe 2 februarie, compania a informat unitatea militară cu privire la sistarea lucrărilor şi începerea procedurilor de avizare. La acest stadiu al construcţiei obiectivului industrial, radarul funcţionează în limitele normale, mai spun reprezentanţii MApN.

De asemenea, Direcţia Generală Juridică din Ministerul Apărării Naţionale a iniţiat demersurile pentru formularea unor acţiuni în instanţă în vederea anulării autorizaţiei de construcţie.

Specialiştii au stabilit că pentru funcţionarea în condiţii optime a radarului există două variante. Prima vizează desfiinţarea în totalitate a construcţiilor deja edificate prin finalizarea demersurilor aflate deja în derulare în instanţă, singura autoritate care poate dispune o asemenea măsură. A doua presupune realizarea unor lucrări de supraînălţare a platformei de dispunere a radarului, pe cheltuiala agentului economic şi cu participarea unui operator agreat de furnizorul sistemului radar şi de agenţia NATO specializată.

„În acest sens, a fost emis, la 12 iulie, ordinul ministrului apărării naţionale nr. 106 din 2022, prin care a fost delegată competenţa îndeplinirii unor atribuţii aflate în responsabilitatea ministrului apărării locţiitorului comandantului Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere şi Recunoaştere în vederea încheierii, în calitate de reprezentant al MApN, a tranzacţiei judiciare cu părţile litigante din dosarul 3706/63/2022”, mai spune MApN.

Tranzacţia judiciară în cauză a fost respinsă de instanţa de judecată, a precizat ministerul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici