Marga acuză Guvernul că blochează funcţionarea normală a universităţilor

Rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj, Andrei Marga, acuză Guvernul şi oficiali ai Ministerului Educaţiei că blochează funcţionarea normală a universităţilor şi abordează "prost" problema doctoranzilor şi a scoaterii de posturi didactice la concurs.

13 afișări
Imaginea articolului Marga acuză Guvernul că blochează funcţionarea normală a universităţilor

Marga acuză Guvernul că blochează funcţionarea normală a universităţilor (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit UBB, "în chip perceptibil pentru orice cetăţean de bună credinţă, nu numai că nu se rezolvă probleme în ţară sau rezolvările sunt mediocre, dar se împiedică, de către autorităţile guvernamentale, funcţionarea normală a instituţiilor".

"Sunt nevoit să aduc în discuţie două situaţii abordate prost de către Guvern şi responsabilii învăţământului superior din Ministerul Educaţiei, care blochează universităţile. Prima este aceea a doctoranzilor bursieri ai statului român, iar cealaltă este aprobarea de către direcţia responsabilă din Ministerul Educaţiei a scoaterii de posturi didactice la concurs", informează UBB.

În ceea ce priveşte prima problemă, Marga a precizat că, în urma câştigării de către mai multe universităţi, inclusiv de către UBB, a unui grant, "trebuia ca la data înmatriculării doctoranzilor, 1 octombrie 2009, să înceapă plata burselor".

"Datorită nepriceperii şi confuziei, hârtiile circulă între ministere - al Muncii, al Educaţei etc. - fără ca problema să se încheie cu plata efectivă a burselor. Nu intru în detaliile subiectului - faptul că este vorba de fonduri europene, că anul universitar a început deja în octombrie trecut şi altele - , dar nu pot să nu subliniez atitudinea de tărăgănare şi amatorismul autorităţilor datoare să rezolve asemenea chestiuni", a subliniat rectorul UBB.

În ceea ce priveşte scoaterea de posturi didactice la concurs, Andrei Marga a menţionat că a transmis memorii adresate Ministerului Educaţiei şi Guvernului în care a arătat că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 34 din 2009, "săvârşeşte o eroare juridică atunci când include posturile universitare în reglementare".

"Măsura luată de Guvern, a opririi concursurilor pentru posturile didactice universitare, care nu a mai fost luată de niciun Guvern din 1987 încoace, stă pe nerecunoaşterea sau neînţelegerea a cel puţin două prevederi legale - că universităţile publice sunt definite în lege drept «instituţii publice finanţate din resurse proprii» şi că autonomia universitară stipulată de Constituţie include dreptul universităţilor publice de a utiliza veniturile proprii în vederea realizării obiectivelor asumate", a afirmat Marga.

Acesta a susţinut că "refrenul cu FMI, care ar impune, chipurile, restricţii, este, evident, pentru naivi", şi că "blocarea prostească a concursurilor pentru posturi în universităţi nu numai că nu rezolvă vreo cerinţă financiară, nu numai că împiedică funcţionarea instituţiilor, dar provoacă daune durabile acestora şi cetăţenilor".

"Se plăteşte, în România, din greu, amatorismul guvernării, iar acest preţ nu mai poate fi ignorat, oricât de multe anestezice şi diversiuni se aplică. Din nefericire, Thomas Mann are din nou dreptate: se plăteşte enorm atunci când partea mai puţin calificată şi mai coruptă a unei naţiuni ajunge să o controleze!", a conchis Andrei Marga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici