Maria David va fi judecată în arest preventiv pentru trafic de influenţă

Maria David, de la Secţia Civilă a instanţei supreme, va fi judecată în stare de arest preventiv în dosarul în care este acuzată de trafic de influenţă, a decis vineri Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

190 afișări
Imaginea articolului Maria David va fi judecată în arest preventiv pentru trafic de influenţă

Maria David va fi judecată în arest preventiv pentru trafic de influenţă (Imagine: Catalina Filip/Mediafax foto)

Judecătoarea Maria David a fost trimisă în judecată în 21 martie, în stare de arest preventiv, de procurorii anticorupţie, pentru două fapte de trafic de influenţă, după ce aceasta ar fi primit de la un om de afaceri peste 300.000 de euro pentru a interveni la foşti colegi magistraţi.

Instanţa supremă a constatat, vineri, legalitatea şi temeinicia măsurii arestării luate în cazul judecătoarei Maria David, procesul urmând să înceapă în 24 mai.

În rechizitoriul transmis instanţei de judecată, procurorii arată că, în perioada noiembrie-decembrie 2009, judecătoarea ar fi pretins şi primit de la omul de afaceri Petre Blanda 200.000 de euro, promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lângă magistraţi din cadrul Curţii de Apel Ploieşti învestiţi cu soluţionarea unei acţiuni de contestaţie în anulare şi îi va determina să adopte o soluţie favorabilă afaceristului.

Prin această contestaţie, Blanda dorea anularea unei decizii penale a Curţii de Apel Ploieşti prin care fusese condamnat la o pedeapsă de trei ani de închisoare în regim de detenţie pentru evaziune fiscală. În 10 decembrie 2009, această acţiune a fost admisă în principiu, iar în 19 aprilie 2010, Curtea de Apel Ploieşti a respins contestaţia în anulare ca nefondată.

Ulterior, împotriva aceleiaşi decizii de condamnare, acelaşi denunţător a formulat şi o cerere de revizuire, care în 15 noiembrie 2011 a fost respinsă de Judecătoria Târgovişte.

În acest context, în perioada ianuarie - februarie 2012, judecătoarea David a primit de la denunţător, în mai multe tranşe, suma totală de patru mii de euro şi 3.800 de lei şi a mai pretins încă 110.000 de euro promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Ploieşti învestiţi cu soluţionarea recursului formulat de denunţător împotriva sentinţei Judecătoriei Târgovişte şi că îi va determina să pronunţe o hotărâre favorabilă acestua. În 27 februarie, Curtea de Apel Ploieşti a respins şi acest recurs.

Procurorii anticorupţie au pus sechestru asigurător pe două imobile ale Mariei David.

În 28 februarie, Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători a încuviinţat percheziţia la imobilele deţinute de Maria David, reţinerea şi arestarea preventivă a judecătoarei.

O zi mai târziu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis un mandat de arestare preventivă pe numele Mariei David, care ulterior a rămas definitiv după ce un complet de cinci judecători de la aceeaşi instanţă a respins contestaţia acesteia împotriva deciziei de arestare pentru 29 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici