Mariana Câmpeanu: Inspecţia Muncii nu-şi respectă nici jumătate din atribuţii

Noul ministrul al Muncii, Mariana Câmpeanu, a spus, marţi, într-o dezbatere despre drepturile la locul de muncă, că Inspecţia Muncii nu îşi respectă nici 50 la sută dintre atribuţii şi nu controlează cu adevărat respectarea securităţii în muncă.

28 afișări
Imaginea articolului Mariana Câmpeanu: Inspecţia Muncii nu-şi respectă nici jumătate din atribuţii

Mariana Câmpeanu: Inspecţia Muncii nu-şi respectă nici jumătate din atribuţii

"Inspecţia Muncii nu-şi îndeplineşte rolul, nici jumătate din atribuţii, aceasta transformându-se într-un instrument în cărţile de muncă. Inspectorii nu controlează cu adevărat respectarea securităţii în muncă, iar dacă controlează şi impun anumite măsuri, acestea nu se respectă", a precizat Mariana Câmpeanu.

În opinia ministrului Muncii, nu este controlată munca la negru, în acest caz fiind necesare controale inopinate şi măsuri mai dure pentru cei care încalcă legea. "Măsurile ar trebui să fie mai aspre, la a doua abatere firma ar trebui închisă", a spus Mariana Câmpeanu.

Aceasta a afirmat şi că ar trebui încurajată flexibilitatea pe piaţa muncii. "În România, se păstrează ideea de a merge la un loc de muncă sigur şi prost plătit, noi nu oferim oamenilor posibilitatea de a-şi schimba meseria. Ar trebui creat un număr mai mare de locuri de muncă, dar nu trebuie sacrificată calitatea acestora", a mai spus Ministrul Muncii.

Mariana Câmpeanu a amintit că este în discuţie modificarea legislaţiei privind Inspecţiei Muncii, securitatea în muncă şi cea a accidentelor la locul de muncă, şi în acest sens ar trebui să existe un dialog constructiv între sindicate, patronate şi Guvern.

Potrivit preşedintelui Cartel Alfa, Bogdan Hossu, drepturile la locul de muncă în România sunt doar la nivel declarativ. "Legislaţia naţională ar trebui pusă de acord cu codul muncii, pentru că există unele neconcordanţe", a spus Hossu.

Beneficiile muncii decente se pot concretiza în condiţii şi mijloace de existenţă ameliorate pentru familii, în venituri stabile şi locuri de muncă productive, în reguli echitabile şi respectul drepturilor fundamentale la locul de muncă, în stabilitate crescută la nivel local, în respectarea drepturilor fundamentale şi protecţia socială în favoarea lucrătorilor din economia informală şi legături între aceasta şi economia formală, în existenţa instituţiilor sociale unde săracii îşi pot exprima nevoile şi asuma participarea la dialogul social, a explicat Hossu.

Acesta a mai spus că salariile crescute şi posibilităţile de locuri de muncă independente, graţie accesului la servicii financiare, la formare şi la educare, politicile de şcolarizare şi de a pune capăt muncii forţate a copiilor, eliminarea discriminărilor ale căror victime sunt cei săraci, în special femeile - persoanele cele mai vulnerabile şi mai puţin protejate -, multiplicarea posibilităţilor de a reacţiona, de a crea şi de a întreprinde, sunt alte forme ale muncii decente.

Evenimentul organizat de Cartel Alfa, CNSLR-Frăţia, BNS şi CSDR - Drepturile la locul de muncă - face parte dintr-un program internaţional de acţiuni dedicate celebrării, pe 7 octombrie 2008, a Zilei Mondiale a Muncii Decente şi iniţiat de Confederaţia Sindicală Internaţională (CSI) la care cele patru confederaţii române sunt afiliate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici