Marinarii români de pe nava Buccaneer au fost eliberaţi şi se întorc spre casă

Cei cinci marinari români de pe remorcherul italian Buccaneer, capturat de piraţi în aprilie, în golful Aden, au fost eliberaţi, în noaptea de duminică spre luni, sunt într-o stare bună şi se află în drum spre casă, a declarat ministrul de Externe Cristian Diaconescu.

59 afișări
Imaginea articolului Marinarii români de pe nava Buccaneer au fost eliberaţi şi se întorc spre casă

Marinarii români de pe nava Buccaneer au fost eliberaţi şi se întorc spre casă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cristian Diaconescu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că cei cinci marinari români au fost eliberaţi de la bordul navei Buccaneer în cursul nopţii de duminică spre luni, în jurul orei 23.15, iar aceştia au o stare de sănătate bună şi se află în drum spre casă.

"Starea de sănătate a celor cinci marinari români care au fost luaţi ostatici în urmă cu câteva luni la bordul navei Buccaneer este bună, aceştia sunt în drum spre casă, iar Ambasada României din Italia a fost în permanenţă în contact cu familiile acestora", a afirmat ministrul.

Diaconescu a ţinut să îşi exprime satisfacţia pentru reuşita operaţiunii de eliberare a marinarilor şi a transmis mulţumiri, în numele Ministerului de Externe, autorităţilor italiene şi celulei de criză de la nivelul MAE italian pentru eforturile depuse.

Ministrul a adăugat că, în opinia sa, este momentul oportun pentru a atrage atenţia asupra siguranţei diverselor rute maritime, el spunând că MAE va posta o alertă de siguranţă şi de securitate în acest sens.

Întrebat dacă a fost plătită vreo recompensă pentru eliberarea marinarilor, ministrul a spus că toate operaţiunile de eliberare au revenit armatorilor şi că tocmai acesta a fost motivul pentru care statele nu au fost implicate direct.

Diaconescu a mai spus că în momentul de faţă nu mai există niciun marinar român luat ostatic de către piraţii somalezi.

Remorcherul Buccaneer, cu 16 persoane la bord - zece italieni, cinci români şi un croat - a fost capturat la 11 aprilie în golful Aden.

Duminică seară, ministrul de Externe Franco Frattini a anunţat, eliberarea membrilor italieni ai echipajului remorcherului italian Buccaneer.

Patru dintre marinarii români de pe remorcherul italian Buccaneer, respectiv Nicusor Marinescu (inginer), Adrian Gîlcă (timonier), George Dorel (mecanic) şi Marius Aragea (motorist), sunt din Constanţa, având vârste cuprinse între 28 si 35 de ani, iar cel de-al cincilea este din Buzureşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici