Marius Iacob, Ion Vasilache, Camelia Sutiman şi Simona Brădiceanu, avize pozitive la CSM

Marius Iacob, Ion Vasilache, Camelia Sutiman şi Simona Brădiceanu, propuşi pentru funcţii de conducere din DNA şi Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, au primit, marţi, avize pozitive din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

512 afișări
Imaginea articolului Marius Iacob, Ion Vasilache, Camelia Sutiman şi Simona Brădiceanu, avize pozitive la CSM

Marius Iacob, Ion Vasilache, Camelia Sutiman şi Simona Brădiceanu, avize pozitive la CSM (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Marius Iacob, propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef adjunct al DNA, generalul maior Ion Vasilache, propus procuror-şef al Secţiei Parchetelor Militare, Camelia Sutiman, propusă pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), şi Simona Brădiceanu, propusă pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din PICCJ, şi-au prezentat, marţi, proiectele de management în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a CSM, apoi au răspuns întrebărilor adresate de aceştia.

La finalul interviurilor, membrii Secţiei pentru procurori au dat avize pozitive pentru toţi cei patru candidaţi.

Potrivit unui comunicat al CSM, Secţia pentru procurori a dat avize pozitive cu unanimitate de voturi pentru Marius Iacob, Camelia Sutiman şi Ion Vasilache. Procurorul Simona Brădiceanu a primit aviz pozitiv cu majoritate de voturi.

Miercuri vor fi intervievaţi la CSM Claudiu Constantin Dumitrescu, propus pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA, Iuliana Nedelcu, propusă procuror-şef al Secţiei Judiciare din PICCJ, şi Antonia Eleonora Constantin, propusă procuror-şef adjunct al aceleiaşi secţii.

Avizele CSM, care sunt consultative, vor fi trimise pentru toţi cei şapte candidaţi, cu motivări, miercuri, Ministerului Justiţiei. Propunerile pentru ocuparea funcţiilor de conducere din DNA şi Parchetul instanţei supreme, însoţite de aceste avize, vor fi înaintate preşedintelui Traian Băsescu, acesta având ultimul cuvânt privind numirile.

Potrivit dispoziţiilor articolului 54 alineatul 1 din Legea 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Marius Iacob a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 până în 1997, iar ulterior procuror criminalist şi prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. În perioada 2005 - 2006, Iacob a fost director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cerând eliberarea din această funcţie din motive personale.

Începând din 20 octombrie 2006, Marius Iacob a ocupat prin delegare funcţia de procuror şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din PICCJ, iar din martie 2007 a fost numit în această funcţie, la propunerea fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei. Iacob a mai obţinut încă un mandat în această funcţie, din martie 2010, la propunerea fostului ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu.

Iacob a fost delegat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general începând din 27 iunie 2012, delegarea expirându-i în octombrie 2012, iar din 10 iunie este delegat în funcţia de procuror-şef adjunct al DNA.

Ion Vasilache şi-a început cariera în magistratură în 1989, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, în calitate de procuror criminalist. Din anul 1992 până în 2006 a fost procuror militar la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

În octombrie 2007, Ion Vasilache a fost delegat în funcţia de procuror-şef al Secţiei Parchetelor Militare, în locul generalului Dan Voinea, iar din iunie 2008 a fost numit în această funcţie. Vasilache a anchetat mai multe dosare privind evenimentele din decembrie 1989.

Camelia Sutiman, propusă în funcţia de procuror şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din PICCJ, a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, apoi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi cel al Curţii de Apel Bucureşti. Aceasta a fost detaşată doi ani la Ministerul Justiţiei, fiind şi procuror în cadrul DNA. Camelia Sutiman este în prezent inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare din cadrul CSM.

Simona Brădiceanu este propusă de ministrul Justiţiei în funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare. Pe această funcţie magistratul a fost delegat din 15 februarie până pe 15 august 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici