Marko: Afirmaţiile lui Boc privind împărţirea administrativ-teritorială au un conţinut etnic

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat joi pentru MEDIAFAX că afirmaţiile premierului Emil Boc că o nouă împărţire administrativ-teritorială nu trebuie să fie făcută în structuri independente şi cu conţinut etnic au, la rândul lor, un conţinut etnic.

50 afișări
Imaginea articolului Marko: Afirmaţiile lui Boc privind împărţirea administrativ-teritorială au un conţinut etnic

Marko: Afirmaţiile lui Boc privind împărţirea administrativ-teritorială au un conţinut etnic (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

"O astfel de afirmaţie are un anumit conţinut etnic, fiindcă respingerea faptului că în România există regiuni tradiţionale, cu o anumită componenţă etnică, înseamnă, la fel, o abordare etnică", a afirmat liderul Uniunii.

Potrivit lui Marko Bela, cel care ar vrea să nu existe zone tradiţionale, cu o anumită componenţă etnică, respinge, de fapt, realitatea.

"Aceasta este realitatea în acest moment", a ţinut să precizeze Marko Bela, care a adăugat că, în cadrul actualei împărţiri administrativ-teritoriale, una dintre probleme a fost că, în mod artificial, "anumite zone tradiţionale au fost tăiate în două, au fost lipite la alte zone pentru a evita să aibă o anumită componenţă etnică".

El a declarat că, dacă România va fi reorganizată din punct de vedere administrativ, atunci, în mod firesc, se va ajunge la nişte unităţi administrativ-teritoriale mult mai raţionale şi mult mai logice decât în acest moment, dar acest lucru presupune să fie acceptată realitatea.

"De exemplu, Ţinutul Secuiesc nu e o invenţie, există şi cei care nu recunosc acest lucru şi cei care vor să evite existenţa Ţinutului Secuiesc nu recunosc realitatea. Nu se poate ca cineva să evite anumite realităţi etnice. În România există comunităţi etnice, una foarte mare şi anume maghiarii şi oricine trebuie să ia act de acest lucru", a subliant preşedintele UDMR.

Pe de altă parte, el a arătat că mai curând sau mai târziu va fi nevoie de o reorganizare administrativ-teritorială a României

Marko a spus că actualele judeţe, în perspectivă, nu corespund unor criterii economice sau de dezvoltare infrastructurală.

"În acest moment, marea noastră provocare este ca în cadrul actualelor unităţi administrativ-teritoriale să ducem până la capăt o descentralizare profundă şi o reformă a întregii administraţii din România, ceea ce ar presupune reduceri, desfiinţări, comasări şi raţionalizări", a mai afirmat liderul UDMR.

Reorganizarea administrativ-teritorială a României este necesară în condiţiile în care cele opt regiuni de dezvoltare nu mai răspund necesităţilor, dar trebuie efectuată pe baza Constituţiei, fără împărţirea ţării în landuri ori alte structuri independente şi cu conţinut etnic, afirmă premierul Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici