Marko: Alegerile de la UMF Târgu Mureş nu au fost recunoscute de Ministerul Educaţiei

Vicepremierul Marko Bela afirmă că alegerile de la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş, în urma cărora a fost desemnat un nou rector, nu au fost recunoscute de Ministerul Educaţiei, spunând că intenţionează să iasă din Guvern dacă Legea Educaţiei nu e respectată la UMF.

489 afișări
Imaginea articolului Marko: Alegerile de la UMF Târgu Mureş nu au fost recunoscute de Ministerul Educaţiei

Marko: Alegerile de la UMF Târgu Mureş nu au fost recunoscute de Ministerul Educaţiei(Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Vicepremierul Marko Bela declarase anterior, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali, întrunit, sâmbătă, la Târgu Mureş, referindu-se la situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, că, din funcţia sa, nu poate accepta ca în România să nu se respecte Legea Educaţiei.

El a declarat apoi presei că Legea Educaţiei, care prevede, printre altele, "anumite schimbări la universităţile multiculturale, şi anume obligaţia transferului dreptului de decizie către cadrele didactice maghiare, în cazul învăţământului în limba maghiară", nu poate fi aplicată selectiv.

"Nu se respectă această dispoziţie la UMF Târgu Mureş. (...) Din anumite considerente naţionaliste se pun piedici în faţa aplicării unei dispoziţii privind învăţământul în limba maternă. Am afirmat şi reafirm că nu pot acccepta o astfel de situaţie. Ori respectăm legea ca atare, inclusiv dispoziţiile eventual mai delicate privind relaţiile interetnice, ori nu putem merge mai departe. Îmi menţin această părere. Eu nu pot să îmi asum o răspundere destul de mare într-un Guvern şi într-o coaliţie care nu reuşeşte să impună legea. Odată şi odată trebuie să ajungă şi România la un moment când legile sunt aplicate şi respectate. Cui nu îi place, să încerce să o schimbe (legea - n.r.)", a spus Marko Bela.

El a anunţat că alegerile de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş din această săptămână, în urma cărora a fost desemnat un nou rector în persoana lui Leonard Azamfirei, nu au fost recunoscute de Ministerul Educaţiei.

Potrivit lui Marko Bela, conducerea UMF Târgu Mureş a pus în pericol viitorul universităţii.

"S-au încercat negocieri, discuţii, dezbateri cu reprezentanţii UMF Târgu Mureş, cu conducerea, dar ei practic n-au respectat nicio dispoziţie legală, universitatea în acest moment nu are o Cartă valabilă, au făcut alegeri, dar aceste alegeri nu sunt recunoscute de minister şi în acest moment trebuie să vă spun că nu e vorba de orgoliul persoanei de la această universitate, ei au pus în pericol de fapt viitorul universităţii, care ar trebui să fie în acest moment în competiţie pentru calificări şi tot ce ţine de existenţa unei astfel de instituţii. În loc ca ei să se solidarizeze în interesul viitorului universităţii, pur şi simplu au blocat toată dezvoltarea posibilă la această instituţie. De aceea, nu avem altă alternativă, în acest moment, decât intervenţia promptă, fermă, a Guvernlui. Nu peste câteva luni, ci în săptămânile viitoare. Nu e vorba de un ultimatum, nu e vorba de un şantaj, pur şi simplu am spus ceea ce cred - că eu nu îmi pot asuma răspunderea pentru o abordare prin care unele dispoziţii legale sunt respectate, altele nu", a spus Marko Bela.

Întrebat din ce cauză n-au fost recunoscute alegerile de la UMF Târgu Mureş, Marko a spus că universitatea nu are în acest moment o Cartă recunoscută de minister.

"Fiindcă nu au Cartă. Deci, în acest moment, nu au o Cartă valabilă. Carta este Constituţia, legea fundamentală a unei universităţi, Carta trebuie acceptată de minister. Ministerul nu a aprobat, nu a acceptat propunerea de Cartă a universităţii, pentru că ei nu au inclus dispoziţiile legale privind învăţământul în limba maternă. Deci n-au respectat legea în ce priveşte elaborarea Cartei", a spus el.

Marko Bela a arătat că el, personal, intenţionează să iasă din Guvern dacă Legea Educaţiei nu este respectată la UMF Târgu Mureş, dar se poate pune problema ieşirii tuturor miniştrilor UDMR din Guvern, legat de acest subiect.

"Eu aş recomanda ieşirea mea de la guvernare, în primul rând, în ce priveşte prezenţa UDMR în Guvern şi în coaliţie, acest lucru îl vom decide împreună, bineînţeles că şi eu voi avea un cuvânt de spus, dar împreună decidem", a spus el.

Marko a respins invocarea, de către conducerea UMF Târgu Mureş, a principiului autonomiei universitare, garantat de Constituţie.

"Nici vorbă de autonomia universităţii, ceea ce discutăm în acest moment nu ţine de autonomia universităţii. Legea prescrie cum trebuie să se organizeze o universitatea multiculturală. După ce s-au organizat conform legii, bineînţeles că au autonomia necesară de a lua decizii în fiecare zi. În cazul unei universităţi de stat, statul, legea prescrie cum trebuie să arate universitatea şi după aceea vine autonomia (universitară), în mod firesc. Ei împreună, românii şi maghiarii, au în acest moment probleme de acreditare şi dacă vor fi mai departe tot aşa, dispute şi discuţii în contradictoriu, vor avea probleme şi mai mari. Un viitor student va alege UMF Târgu Mureş şi nu Clujul, Iaşiul sau Bucureştiul dacă această universitate va reuşi să îşi rezolve problemele pe care le are în acest moment", a spus Marko.

Profesorul universitar doctor Leonard Azamfirei, care a deţinut funcţia de decan la Facultatea de Medicină, a fost ales rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş.

Potrivit site-ului UMF Târgu Mureş, au votat 285 de persoane, adică peste două treimi din totalul celor cu drept de vot (416 persoane), iar Leonard Azamfirei a fost ales rector din primul tur.

El a primit 153 de voturi din totalul celor 276 valabil exprimate (nouă au fost nule), adică 53,68 la sută din voturi. Contracandidaţii săi, profesorul universitar doctor Klara Brânzaniuc şi profesorul universitar doctor Tiberiu Băţagă au primit 95, respectiv 28 de voturi.

Alegerile la UMF Târgu Mureş erau programate să se desfăşoare în două tururi de scrutin, miercuri şi vineri, dar s-au încheiat după primul tur, ca urmare a întrunirii opţiunilor a peste două treimi din numărul celor cu drept de vot.

Acestea trebuie validate de Ministerul Educaţiei, care a transmis, cu o zi înainte de primul tur, o solicitare verbală şi apoi una prin fax de a se amâna alegerile, respinsă însă de Senatul Universităţii.

O comisie de la Ministerul Educaţiei a fost prezentă, vineri, la UMF Târgu Mureş. Reprezentanţii comisiei au refuzat să facă orice fel de declaraţii, arătând că nu au mandat să discute cu presa.

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a cerut în instanţă recunoaştere Cartei aşa cum a fost adoptată de Senatul UMF, considerând că aceasta a fost adoptată tacit, după trecerea termenului de 30 de zile în care Ministerul Educaţiei putea transmite observaţii.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, anunţa, în 8 februarie, că a înştiinţat Ministerul Educaţiei că îl va da în judecată pe tema aprobării Cartei universităţii, după ce un funcţionar a cerut introducerea unor "precizări" în document, deşi Carta fusese aprobată tacit.

"Am depus Carta în 13 decembrie şi în 12 ianuarie trebuia să avem decizia. A venit o hârtie de la minister, trimisă prin fax, după mai bine de 24 de ore de la trecerea termenului, şi prin poştă peste trei zile, semnată de un funcţionar din minister, nu şi de ministru, care mai venea cu alte precizări pe care dorea să le introducem în Cartă", spunea Copotoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici