Marko: Copiii maghiari trebuie să înveţe cât mai bine limba română, este în interesul lor

Vicepremierul Marko Bela a declarat, vineri, presei, că, în opinia sa, copiii maghiari trebuie să înveţe cât mai bine limba română, încă din clasa întâi, pentru că acest lucru este în interesul lor.

35 afișări
Imaginea articolului Marko: Copiii maghiari trebuie să înveţe cât mai bine limba română, este în interesul lor

Marko: Copiii maghiari trebuie să înveţe cât mai bine limba română, este în interesul lor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Marko Bela a spus că, de fapt, este nevoie ca, la copiii maghiari, să se pună accentul pe însuşirea limbii române, pentru că este în interesul lor să cunoască şi maghiara, dar şi româna.

"Copiii maghiari vor fi obligaţi să înveţe limba română pentru că viaţa te obligă, la urma urmei, să-ţi vezi propriile interese şi părinţii să-ţi vadă propriile interese. De aceea, eu însumi afirm că, încă de la început, încă din clasa întâi, trebuie să se pună un accent deosebit pe însuşirea limbii române", a spus el.

Marko Bela a arătat că stăpânirea a două limbi - maghiara şi româna - de către copiii maghiari este un lucru pozitiv, remarcând că a fost o greşeală ca aceştia să înveţe după aceeaşi programă ca şi copiii români.

"Aici s-a făcut o greşeală, atunci când deja în clasa întâi copiii maghiari sau minoritari care nu cunoşteau, în unele zone, deloc limba română s-au confruntat cu aceeaşi programă şcolară ca şi copiii români, care totuşi au adus de acasă o cunoştinţă de limba maternă, limba română. Şi de aceea am spus că trebuie să se predea din manuale speciale, după programe speciale, tocmai cu scopul de a-şi însuşi cât mai bine limba română. Vor stăpâni două limbi, foarte bine, şi odată şi odată n-ar fi rău dacă acest lucru ar deveni un avantaj şi nu un dezavantaj. Trebuie să înveţe deja din clasa întâi, dar după manuale şcolare speciale", a conchis el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici