Mărmureanu: Sunt foarte liniştit în ceea ce priveşte cutremurele la noi. Un seism sub 7 grade poate avea loc oricând. Sfârşitul lumii - o prostie

Un cutremur sub 7 grade poate avea loc oricând în România, însă unul puternic ar fi aşteptat după 2062, iar mesaje de genul sfârşitul lumii în anumite zile sau după anumite calendare sunt prostii, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, director onorific al INFP, prof. Gheorghe Mărmureanu.

1992 afișări
Imaginea articolului Mărmureanu: Sunt foarte liniştit în ceea ce priveşte cutremurele la noi. Un seism sub 7 grade poate avea loc oricând. Sfârşitul lumii - o prostie

Mărmureanu: Sunt foarte liniştit în ceea ce priveşte cutremurele la noi. Sfârşitul lumii - o prostie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Sunt foarte liniştit în ceea ce priveşte cutremurele la noi în ţară. Avem o analiză pe mai bine de 600 de ani, iar pentru ultimii 300 de ani ştim tot ceea ce s-a întâmplat în această ţară. Sunt anumite lucruri care nu pot să se întâmple oricând vrem sau când umblăm noi cu probabilităţi. Eu, pe partea de analiză a cutremurelor, merg pe ceea ce s-a întâmplat, nu pe matematică sau pe fizică", a mai spus directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Mărmureanu a subliniat şi că un cutremur cu magnitudine sub 7 grade pe scara Richter se poate produce oricând în România, însă nu reprezintă o problemă.

"Am trecut cu toţii prin cutremurele din 1986 - 7 grade şi 1996, cu 6,9 grade...Un cutremur la peste şapte şi ceva, cum a fost în 4 martie 1977, ne iese cam în perioada 2062, 2064, 2065. Ştim o prioadă, dar asta nu înseamnă că este anul exact. Dar ştim o perioadă de 18 ani, care începe în 2040 şi se termină prin 2060, şi interesant este că această analiză făcută de mine şi o cercetătoare la institut este similară celei făcute de profesorul Dumitru Enescu şi de băiatul lui care este în Japonia. Noi am găsit nişte alternanţe când «lucrează» foarte puternic Africa (activitatea seismică a zonei - n.r.) şi când «lucrează» foarte puternic India cu Australia; se potrivesc foarte bine", a explicat Mărmureanu.

Specialistul a precizat că, în prezent, suntem în alternanţa când «lucrează» foarte puternic Australia cu India, care va dura până în 2022.

"Iar după 2022, urmează iar o perioadă de 18 sau 19 ani sau 17, cam aşa, care va fi, din nou, Africa. Africa nu a dat niciodată mai mult de 6-7 grade. Nu avem cum să avem cutremur foarte puternic la noi, pentru că sistemul este extrem de prins în Asia în Japonia. Să ştiţi că japonezii nu au scăpat de partea de cutremure pe partea vestică. Vor mai fi", a adăugat directorul onorific al INFP.

Legat de mesajele de genul "sfârşitul lumii la 21 decembrie 2012 sau în 2013", profesorul Mărmureanu le consideră a fi prostii.

"Toate acestea sunt prostii. Singurul lucru pe care pot să-l transmit oamenilor este să nu creadă în ele. Apoi, în cazul unui cutremur, le recomand să rămână pe loc, să nu sară pe scări sau din bloc .Viitorul cutremur important nu va fi foarte puternic. Lucrul important este că un cutremur foarte puternic, peste şapte şi ceva, începe mişcarea pe verticală, care o simţi, şi după 10, 12, 15 secunde urmează mişcarea pe orizonatală, care transportă circa 76 la sută din energie Aici trebuie să fie atenţi. Dar este timp", a adăugat cercetătorul.

Potrivit lui Mărmureanu, în România există sisteme de alertare pentru centrala atomică, pentru Poliţie şi pentru alte instituţii.

"Cei care care preiau primul semnalul de cutremur sunt inspectoratele pentru situaţii de urgenţă", a precizat Mărmureanu.

În 2012, în Vrancea au fost înregistrate zece cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade. Seismele s-au produs la 10 ianuarie (magnitudine 4,3 grade), 19 ianuarie (4 grade), 26 aprilie (4 grade), 26 mai (4 grade), 6 iulie (4,4 grade), 12 iulie (4,3 grade), 31 august (4,1 grade), 9 septembrie (4 grade), 2 octombrie (4,2 grade) şi 1 decembrie (4,6 grade).

Tot anul acesta, la 1 ianuarie, în Câmpia Română, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici