Marş al Asociaţiei Noua Dreaptă în memoria lui Avram Iancu, la Cluj - GALERIE FOTO

Peste o sută de membri ai Asociaţiei Noua Dreaptă participă, sâmbătă, la un marş în memoria lui Avram Iancu, în centrul municipiului Cluj-Napoca, strigând "România românilor", "Unitate naţională" şi "Harghita, Covasna, pământ românesc".

162 afișări
Imaginea articolului Marş al Asociaţiei Noua Dreaptă în memoria lui Avram Iancu, la Cluj - GALERIE FOTO

Marş al Asociaţiei Noua Dreaptă în memoria lui Avram Iancu, la Cluj (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Participanţii la manifestare s-au adunat, în jurul orei 12.00, la statuia Memorandiştilor din Cluj-Napoca, având steaguri tricolore, steaguri ale Asociaţiei Noua Dreaptă, tablouri şi portrete ale lui Avram Iancu.

De asemenea, ei au bannere pe care scrie "România este stat naţional suveran şi independent, unitar şi indivizibil", "Nu separatismului maghiar, pentru unitate naţională".

Ulterior, cei peste o sută de membri ai Asociaţiei Noua Dreaptă au pornit într-un marş, prin centrul oraşului, pe Bulevardul Eroilor până în Piaţa Avram Iancu, intonând cântece despre Avram Iancu şi strigând "Unitate naţională", "România românilor", "Harghita, Covasna, pământ românesc", "Trăiască şi înflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească", "Afară, afară cu duşmanii din ţară".

Preşedintele Asociaţiei Noua Dreaptă, Tudor Ionescu, a declarat că manifestarea este o replică la recentele declaraţii "separatiste" ale unor politicieni maghiari.

"Noua Dreaptă organizează a treia ediţie a marşului memorial Avram Iancu pentru a demonstra actualitatea cultului lui Avram Iancu în Transilvania, în aceste vremuri grele. Vrem să dăm şi o replică anumitor declaraţii cu caracter şovin, separatist şi anticonstituţional ale unor politicieni maghiari", a spus Ionescu.

El a precizat că Noua Dreaptă vrea să transmită un mesaj clasei politice de la Bucureşti că "tineretul naţionalist român nu va negocia niciodată caracterul unitar şi indivizibil al statului român".

Participanţii la manifestare urmează să ţină discursuri omagiale despre Avram Iancu în Piaţa Unirii şi să depună o coroană de flori la statuia revoluţionarului paşoptist.

Manifestarea este autoriztată până la ora 15.00.

Reprezentanţii PSD şi PNL au susţinut, miercuri seară, în plenul Parlamentului, necesitatea adoptării unei declaraţii de protest a Legislativului român faţă de mesajul transmis de Viktor Orban. Demersul opoziţiei a dus la blocarea lucrărilor Parlamentului pentru aproximativ trei ore, chiar înaintea votului asupra moţiunii de cenzură.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seară, în plenul Parlamentului, că nimic din ceea ce au afirmat liderii opoziţiei nu s-a regăsit în mesajul oficial trimis de premierul ungar Viktor Orban şi că este nevoie de un apel la calm şi echilibru din partea unor politicieni responsabili şi cu "viziune" privind viitorul ţării.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, declara, joi, pentru MEDIAFAX, că, probabil, s-a făcut confuzie între mesajul premierului ungar, Viktor Orban, poemul lui Petofi Sandor şi discursul soţiei sale.

Ministerul de Externe a precizat că a comunicat ambasadorului ungar, convocat joi la MAE, "insatisfacţia" părţii române pentru situaţia creată în contextul mesajelor transmise de oficialii ungari la manifestările de marcare a Revoluţiei de la 1848, fiind solicitată clarificarea urgentă a situaţiei.

Versul citat de către soţia ambasadorului Ungariei la Bucureşti după ce a citit mesajul premierului Viktor Orban nu-i aparţine lui Sandor Petofi, ci lui Wass Albert, care a fost declarat criminal de război, scrie "Gândul".

Soţia ambasadorului Ungariei şi-a încheiat discursul în care a citat din Viktor Orban cu un vers din Wass Albert: "Legyen Erdély újra, ami volt!" - "Să fie Ardealul din nou ce-a fost!". Acest vers din poemul "Eliberarea Ardealului" a fost rostit în faţa a sute de martori. Wass Albert a fost declarat criminal de război, scrie "Gândul".

Conform cotidianului, strofa din care face parte versul este următoarea: "Legyen Erdély újra, ami volt!/ Óvjuk meg a székelyeket/ a románok rémtetteitől" ("Să fie Ardealul din nou ce-a fost!/ Să-i apărăm pe secui/ De faptele odioase ale românilor").

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că nu face niciun comentariu asupra articolelor de presă, precizând însă că soţia lui nu a rostit niciodată vreun poem al lui Albert Wass.

"Soţia mea nu a citit niciodată din Wass Albert ", a spus ambasadorul.

Totodată, ambasadorul - care a mai spus că poemul rostit la Târgu Mureş era din Petofi Sandor - a adăugat că nici el şi nici soţia lui şi niciun oficial ungar nu au rostit discursuri care să aducă atingere demnităţii naţionale a României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici