Marş al Diversităţii cu muzică şi dans, sâmbătă în Capitală

Aproximativ 300 de persoane, în majoritate tineri, au participat, sâmbătă, la cea de-a 10-a ediţie a Marşului Diversităţii, dansând pe muzică electro, fluturând steguleţe curcubeu şi afişând mesaje pentru respectarea drepturilor minorităţilor sexuale şi împotriva homofobiei.

169 afișări
Imaginea articolului Marş al Diversităţii cu muzică şi dans, sâmbătă în Capitală

Marş al Diversităţii cu muzică şi dans, sâmbătă în Capitală (Imagine: Silvia Ilie/Mediafax Foto)

Participanţii la marşul organizat de Asociaţia Accept s-au adunat după ora 16.00 la Arcul de Triumf, unii veniţi cu bicicleta. Câţiva travestiţi purtau fuste sau pantaloni scurţi, o tânără era îmbrăcată în prinţesă cu coroniţă, însă cei mai mulţi participanţi purtau haine obişnuite de zi.

Ei au venit cu pancarte pe care aveau scrise mesaje precum: "Ura dăunează grav societăţii", "Sărbătoreşte diversitatea. Respectă drepturile", "Homofobia distruge vieţi", "Egaliate = Normalitate" şi "Legalize gay mariage" (Legalizaţi căsătoriile gay, n.r.).

Participanţii la marş au venit şi cu steguleţe curcubeu, umbrele în aceleaşi culori şi câteva baloane, precum şi un steag curcubeu lung de peste 10 metri care a fost purtat pe parcursul marşului.

Un DJ, instalat într-o remorcă trasă de o maşină de teren, a animat atmosfera, marşul derulându-se în paşi de dans, pe Bulevardul Kiseleff, până în Piaţeta Regelui. Acolo manifestanţii s-au oprit şi n-au mai continuat pe traseul anunţat, până în Piaţa Victoriei.

La eveniment au participat şi ambasadorii Olandei şi Suediei, precum şi un ataşat de la Ambasada SUA, care au rostit câteva cuvinte la portavoce, mulţumind organizatorilor şi exprimându-şi susţinerea pentru apărarea drepturilor minorităţilor sexuale. Deputatul Remus Cernea şi Briana Caragea au fost de asemenea la manifestare.

Totodată, printre participanţi s-au numărat şi doi poliţişti suedezi, membri ai Asociaţiei Gay a Polţtiei Suedeze, aflaţi la Bucureşti pentru a discuta cu reprezentanţii Poliţiei Capitalei despre bune practici în combaterea infracţiunilor motivate de ură. O întâlnire între poliţiştii suedezi şi poliţiştii români, precum şi reprezentanţi ai Institutului de Studii pentru Ordine Publica (ISOP) a avut loc vineri.

Marşul Diversităţii, aflat la cea de-a 10-a ediţie, este parte a festivalului Gay Fest, organizat din 2004, care anul acesta şi-a luat numele de Bucharest Pride. Evenimentul, care se încheie cu Marşul Diversităţii, este organizat de Asociaţia Accept pentru promovarea drepturilor persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender).

Marşul a fost autorizat între orele 16.00 şi 20.00, pe Bulevardul Kiseleff, unde circulaţia auto a fost resticţionată, între Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei.

Tot sâmbătă a avut loc în Capitală şi Marşul pentru Normalitate organizat de Noua Dreaptă, tot de 10 ani, în replică la Marşul Diversităţii. Aproximativ 50 de persoane au participat la manifestaţia, autorizată între orele 11.00 şi 14.30, pe traseul Piaţa Victoriei - Dealul Patriarhiei.

Cei care au luat cuvântul la final s-au pronunţat pentru promovarea "stării de normalitate" şi "interzicerea relaţiilor homosexuale".

Liderul organizaţiei Tudor Ionescu le-a declarat jurnaliştilor că Marşul pentru Normalitate are menirea de a opri manifestaţii precum Gay Fest sau Bucharest Pride, care, în opinia sa, jignesc bucureştenii şi nu le fac cinste.

Ionescu a mai arătat că marşul din acest an este îndreptat şi împotriva Raportului Lunacek, prin care, consideră el, "se face în continuare lobby" pentru minoritatea homosexualilor, "avantajată în detrimentul altora".

Raportul referitor la foaia de parcurs a UE împotriva homofobiei şi discriminării pe motiv de orientare sexuală şi identitate de gen, iniţiat de europarlamantarul austriac Ulrike Lunacek, a fost adoptat de Parlamentul European pe 4 februarie 2014. Prin aceasta, Parlementul European invită Comisia Europeană, statele membre şi agenţiile relevante să colaboreze pentru elaborarea unei politici globale multianuale vizând protecţia drepturilor fundamentale ale persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender). Raportul vizează asigurarea nediscriminării persoanelor LGBT în ocuparea forţei de muncă, educaţie, sănătate, accesul la bunuri şi servicii, garantarea unor drepturi pentru aceste persoane şi recunoaşterea infracţiunilor generate de discriminare şi de incitare la ură inclusiv pe motive de orientare sexuală şi identitate de gen.

"Comisia ar trebui, ca o prioritate, să facă propuneri pentru recunoaşterea reciprocă a efectelor tuturor documentelor de stare civilă de pe teritoriul UE, inclusiv parteneriatele înregistrate, căsătoriile şi recunoaşterea juridică a genului, pentru a reduce barierele juridice şi administrative discriminatorii pentru cetăţenii şi familiile lor care îşi exercită dreptul la liberă circulaţie. Comisia şi statele membre ar trebui să analizeze dacă restricţiile în vigoare pentru schimbarea documentelor de stare civilă şi a actelor de identitate pentru persoanele transgender afectează negativ capacitatea lor de a beneficia de dreptul la liberă circulaţie", se spune în raport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici