Mărturiile tânărului care a demisionat din poliţie după 20 de zile de muncă: Conducerea Şcolii de Agenţi de Poliţie anunţă verificări

Conducerea Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca anunţă verificări după mărturiile unui tânăr absolvent de Poliţie, care a demisionat după 20 de zile de muncă. Tânărul spunea că nu avea toaletă, apă sau căldură.

13282 afișări
Imaginea articolului Mărturiile tânărului care a demisionat din poliţie după 20 de zile de muncă: Conducerea Şcolii de Agenţi de Poliţie anunţă verificări

Verificări după mărturiile absolventului de Poliţie care a demisionat după 20 de zile de muncă

Potrivit unui comunicat al Şcolii de Agenţi de Poliţie ”Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca transmis, luni, la solicitarea MEDIAFAX, conducerea unităţii îşi exprimă regretul că semnalarea presupuselor abateri de la normele legate de coordonarea, echiparea şi hrănirea elevilor nu s-a făcut prin mijloacele aflate la dispoziţia acestora.

„Conducerea Şcolii de Agenţi de Poliţie <Septimiu Mureşan> din Cluj-Napoca a dispus efectuarea de verificări în referire la toate aspectele semnalate urmând ca, în funcţie de finalitatea acestora, să se stabilească veridicitatea celor afirmate. Conştienţi fiind de pierderea pe care o reprezintă pentru sistemul de ordine şi siguranţă publică abandonarea profesiei de poliţist încă din etapa tutelei profesionale, chiar şi de către doar unul singur din cei 3200 de absolvenţi din anul 2019 ai şcolilor de agenţi din Poliţia Română (care au jurat în mod solemn credinţă patriei şi au suportat cu stoicism privaţiunile unui sistem de învăţământ menit să asigure formarea competenţelor necesare îndeplinirii onorabilei misiuni la care s-au angajat - cea de apărător al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor), nu putem decât să ne exprimăm regretul că semnalarea presupuselor abateri de la normele legate de coordonarea, echiparea şi hrănirea efectivelor de elevi nu s-a făcut prin oricare din mijloacele aflate la dispoziţia acestora”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii unităţii au subliniat că agenţii aveau la dispoziţie pentru a-şi exprima nemulţumirile rapoarte periodice, ore de dirigenţie, scrisori în cutia poştală special dedicată acestui scop, ieşirea la raport la conducerea şcolii, reviste de front, e-mail, Facebook, comunicare către diriginte, către şeful de clasă, către monitorul de an, către consiliul elevilor sau către conducătorul formaţiunilor de studiu, prin prezentarea la raport sau în audienţă, imediat după ce acestea ar fi fost constatate de elevul în cauză în cursul celor 10 luni de şcolarizare.

„Ar fi asigurat un plus de credibilitate acuzaţiilor formulate, ar fi permis verificarea veridicităţii aspectelor semnalate şi, la nevoie, ar fi dat posibilitatea luării rapide a măsurilor necesare în cazul în care acestea s-ar fi adeverit”, se mai arată în comunicatul Şcolii de Agenţi de Poliţie ”Septimiu Mureşan”.

Un tânăr absolvent al unei şcoli de poliţie, repartizat la un post din judeţul Prahova, şi-a dat demisia după doar 20 de zile de muncă. El s-a plâns de condiţiile improprii în care a fost nevoit să lucreze: „nu aveam căldură, toaletă şi nici apă curentă unde să ne spălăm pe mâini”.

Povestea tânărului poliţist a fost făcută publică pe Facebook, de Sindicatul Diamantul.

Agentul George Boran, din Caraş Severin, s-a întors din Spania, cu familia, unde a locuit timp de 15 ani. Din copilărie a vrut să devină poliţist, aşa încât a urmat Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca.

„Odată ce am terminat cu examenele şi am absolvit şcoala, am primit o pereche de pantaloni care nu erau de talia mea şi nu intrau pe mine, o cămaşă cu însemne, o pereche de pantofi şi câteva geci de poliţie cu care urma să mă descurc următoarele săptămâni pe teren”, a povestit tânărul.

Potrivit acestuia, şcoala a absolvit-o în 20 septembrie 2019, iar în 1 octombrie 2019 a trebuit să meargă la IPJ Prahova unde, alături de zeci de proaspeţi absolvenţi, a trebuit să îşi caute cazare în Ploieşti deoarece „ne-au plimbat o săptămână până să ştim unde am fost repartizaţi”.

„Scârbit fiind din şcoală, când am ajuns la IPJ Prahova, unde am observat lipsurile logistice, cât şi multe <drepturi> care figurau doar în scris, am decis să îmi dau demisia”, spunea tânărul, adăugând că a amânat luarea unei decizii în speranţa că munca de teren îl va determina să rămână în poliţie.

Astfel, George a fost repartizat la Secţia 11 de Poliţie Drajna, la Postul de Poliţie Ceraşu.

„Odată ajuns pe teren m-am trezit într-o secţie în care nu aveam căldură, toaletă şi nici apă curentă unde să ne spălăm pe mâini. Adică, dacă mergeam la un caz de înjunghiere şi mă pătam cu sânge nu puteam să beneficiez de o igienă normală pe care o găseşti în orice ţară civilizată. Pe scurt, dacă prin absurd eram eu mai <prost> şi peste două ore uitam că m-am pătat cu sânge şi nu am avut cu ce să mă spăl şi îmi rodeam unghiile mai luam şi o hepatită cadou. Să nu mai spun că în 20 de zile nu ni s-a oferit nicio dotare, nici tomfa, nici cătuşe, nici spray iritant-lacrimogen, nici pistol, etc... dar să avem în vedere că am avut apeluri <112> cu scandaluri destul de grave, cu peste 5 persoane nervoase implicate, la care eu am fost nevoit să merg cu mâinile în buzunar şi coada între picioare rugându-mă să nu fie recalcitranţi făptuitorii că poate îmi iau şi bătaie. Deci nimeni nu a fost interesat că nu aveam echipament şi dotare corespunzătoare şi pur şi simplu eram <carne de tun>”, mai povestea George Boran.

Fostul agent a vorbit şi despre autospecialele cu care mergea în misiune.

„Acestea nu sunt dotate nici măcar cu sistem de cuplare pentru centurile de siguranţă din spate. Deci dacă ai <norocul> să fii al treilea funcţionar cu <statut special> şi să fii nevoit să stai pe bancheta din spate la un apel <112> s-ar putea să primeşti gratuit cursuri de <zbor> din partea MAI”, a scris tânărul.

Reprezentanţii IPJ Prahova susţineau că demisia agentului este un act unilateral, cu toate că „s-au purtat discuţii în acest sens cu lucrătorul”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici