Măsura luată de autorităţi, după ce o centrală termică a fost montată peste o pictură veche de 200 de ani, într-o biserică din Târgu-Jiu

Biserica „Sfântul Nicolae” din Târgu-Jiu, unde o centrală termică a fost montată peste o pictură veche de 200 de ani, a fost închisă. Preoţii susţin că au închis lăcaşul de cult pentru că au plecat să dea declaraţii în acest caz. De asemenea, poliţiştii au anunţat că au deschis un dosar penal în acest caz.

1441 afișări

Luni, biserica a fost închisă, însă surse locale spun că imediat ce pe Facebook au apărut imaginile cu centrală termică lăcaşul de cult a fost închis.

„Este închisă, pentru că toţi am plecat pe teren, am fost solicitaţi să mergem să dăm nişte declaraţii. A pus cineva o fotografie şi se înţelege altceva. Acolo a fost o sobă, care avea evacuarea pe acolo, o sobă pe gaze, deci au fost şi gaze acolo şi coşul făcut. Era mult mai gros. S-a deschis o anchetă. Acesta este adevărul. Nu am găurit noi pe acolo sau Doamne fereşte. Din contră, eu am făcut proiect de restaurare, pictura s-a restaurat şi am îmbunătăţit acolo. Se vede foarte bine că este restaurat. Nici vorbă să facem noi nebunii din acestea. A fost înlocuită acea sobă cu o centrală, prin 2002 cred. Eram acolo, dar nu eram paroh. S-a făcut o chetă, nu era căldură în biserică”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preotul Adrian Porei.

Acesta susţine că, după restaurarea picturii, s-a constatat că centrala termică şi coşul se află într-un loc nepotrivit.

„Suntem în lucru cu un proiect, în care noi am gândit şi chestiunea aceasta. Că nu ne place nici nouă cum arată, dar un proiect la un monument istoric este de durată. Este în lucru şi o să găsim o soluţie, dar nici vorbă să găurim noi. Aşa s-a interpretat. Doamne fereşte! În momentul când era gaura făcută acolo, pictura de pe biserică nu se vedea, era atât de afumată. După ce s-a restaurat a apărut la iveală unde vine coşul. Nu se vedea nimic, unde este sfânt. Gaura este de 50-100 de ani, oamenii trebuiau să aibă căldură de când lumea şi pământul. Duminică, biserica a fost deschisă, am fost la slujbă”, a mai declarat Adrian Porei.

Luni, poliţiştii au făcut cercetări, a spus, pentru MEDIAFAX, Victor Ţuhaşu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Şi reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene pentru Cultură Gorj au dispus o anchetă în acest caz.

Totul a pornit după ce un bărbat a postat imaginile cu centrala termică pe Facebook, fiind revoltat de această situaţie: „Biserica Sfântul Nicolae din Târgu-Jiu- Ctitorie de la 1795 a protopopului Andrei Schevofilax şi soţiei sale Maria, a pitarului Grigorie Crăsnaru şi a Stancăi slugereasa Crăsnaru, soţia slugerului Gheorghe Crăsnaru a fost terminată în anul 1813, după cum reiese din pomelnicul semnat la 1814 de Dionisie Eclesiarhul. Pictura interioară a fost făcută la 1812 de diaconul Mihai din Târgu-Jiu, Anghel vopsitorul şi de Ion. Şi cică de ce sunt eu trist".

Comentariile nu au întârziat să apară: „Are probleme cu rinichii? De aceea i-au pus sondă?", „Este foarte trist. Am fost de multe ori în Biserica Sfântul Nicolae. Este aşezată pe axa Masa Tăcerii - Coloana infinitului. Total neinspiraţi popii".

Dosar penal la Biserica Sfântul Nicolae, după ce o centrală termică a fost montată peste o pictură

Un dosar penal a fost deschis, luni, după ce o centrală termică a fost montată peste o pictură veche de 200 de ani, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Târgu-Jiu. Poliţiştii fac cercetări pentru distrugere şi lucrări fără autorizaţie de construire.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Victor Ţuhaşu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că se fac cercetări pentru stabilirea circumstanţelor în care a fost montată centrala termică în lăcaşul de cult.

Astfel, poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în perioada 2002 – 2003, persoane necunoscute au amplasat în biserica din Târgu-Jiu o centrală termică a cărui coş pentru evacuare a fost montat prin străpungerea zidului lăcaşului de cult, printr-o frescă ce reprezintă unul dintre ctitorii Bisericii, fără a avea autorizaţie de construire.

S-a întocmit dosar penal şi poliţiştii fac cercetări pentru distrugere şi executarea de lucrări fără autorizaţie de construire.

La rândul lor, reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Gorj au anunţat că sunt în căutare de soluţii pentru mutarea centralei.

„Aşteptăm finalizarea anchetei şi, între timp, ne gândim la o soluţie de aducere în starea iniţială a picturii, în zona unde a fost montată centrala termică şi la posibilitatea de a amplasa centrala într-o locaţie secundară, mai au acolo nişte construcţii în incinta bisericii. Încercăm să o mutăm acolo, o să vorbesc cu un proiectant atestat de Ministerul Culturii să vedem în ce măsură se poate susţine această idee a noastră”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Pompiliu Ciolacu, şeful Direcţiei pentru Cultură Gorj.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici