Măsuri pentru creşterea natalităţii, cuprinse într-o strategie adoptată de Consiliul Reprezentanţilor Unionali al UDMR

Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR a adoptat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, o strategie intitulată "Parteneriat pentru viitorul maghiarimii", care include măsuri de stimulare a creşterii natalităţii.

1389 afișări
Imaginea articolului Măsuri pentru creşterea natalităţii, cuprinse într-o strategie adoptată de Consiliul Reprezentanţilor Unionali al UDMR

Măsuri pentru creşterea natalităţii, cuprinse într-o strategie adoptată de CRU al UDMR (Imagine: Shutterstock)

În documentul intitulat "Parteneriat pentru viitorul maghiarimii" se arată că tendinţa de scădere a populaţiei, demonstrată de rezultatele parţiale ale recensământului făcut în toamna acestui an, duce la necesitatea elaborării unui sistem eficient de sprijinire a familiei.

"Statul trebuie sa recunoască faptul că asumarea creşterii unui copil este o povară suplimentară pentru familie şi trebuie să accepte că creşterea natalităţii poate sta la baza unei dezvoltări economice durabile. Uniunea Democrată Maghiară din Romania doreşte să adopte o atitudine mai fermă ca oricând în această chestiune, asumându-şi rolul de iniţiator în realizarea unei colaborări cu largă participare socială", se subliniază în strategia prezentată sâmbătă.

Strategia vizează sprijinirea familiei de către comunităţile locale şi dezvoltarea unui pachet de măsuri legislative şi guvernamentale pentru sprijinirea familiilor şi motivarea asumării creşterii copiilor.

Astfel, începând cu 2012, UDMR, în colaborare cu organizaţiile civice, de tineret şi cu Biserica, va lansa programul "Comunitatea în sprijinul familiei", derulat prin autorităţile locale şi finanţat din bugetul local.

Astfel, reprezentanţi ai autorităţilor locale care şi-au câştigat mandatul cu sprijinul UDMR vor pune în aplicare măsurile prevăzute în acest program: vor asigura participarea la învăţământul obligatoriu a unui număr cât mai mare de copii, vor organiza activităţi de prevenire a abandonului şcolar, educarea copiilor cu nevoi speciale, vor asigura sprijin cultivării talentelor, vor facilita accesul şi deplasarea pentru copiii cu deficienţe locomotorii şi vor cuprinde în bugetele locale bani pentru programele de sprijinire a familiei şi de motivare a asumării creşterii copiilor.

De asemenea, UDMR va decerna în fiecare an, la 15 mai, Ziua Internaţională a Familiei, distincţia "Comunitatea în sprijinul familiei" acelor administraţii locale care s-au implicat în aceste proiecte.

Potrivit reprezentanţilor UDMR, scopul acestui pachet de măsuri este de a stimula simultan atât creşterea copiilor, cât şi ocuparea forţei de muncă, prin promovarea reocupării locurilor de muncă de către femei, încurajarea mamelor cu copii mici de a lucra cu program redus, încurajarea unei politici fiscale permisive pentru familiile cu copii, dezvoltarea reţelelor existente de sprijin social pentru familiile cu copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici