Maxim 3 consultaţii pe an pentru o afecţiune acută, decontate de CNAS pentru un asigurat - Mediafax

Maxim 3 consultaţii pe an pentru o afecţiune acută, decontate de CNAS pentru un asigurat

Casa de asigurări de sănătate decontează maximum trei consultaţii pentru acelaşi episod de boală acută, pe asigurat şi pe an, necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului şi a evoluţiei cazului, potrivit unui proiect de modificare a normelor metodologice a Contractului Cadru pe 2010.

60 afişări
Imaginea articolului Maxim 3 consultaţii pe an pentru o afecţiune acută, decontate de CNAS pentru un asigurat

Maxim 3 consultaţii pe an pentru o afecţiune acută, decontate de CNAS pentru un asigurat

În proiectul postat pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări deSănătate au fost detaliate situaţiile posibile privind modalitateade acordare şi decontare a numărului maxim de consultaţii ce pot fiacordate pentru afecţiunile acute de către medicii de familie şi decătre medicii de specialitate din specialităţile clinice dinambulatoriu despecialitate.

"Pentru fiecare caz, casa de asigurări de sănătatedecontează maximum 3 consultaţii pentru acelaşi episod de boalăacută, pe asigurat şi pe an, necesare pentru stabilireadiagnosticului, a tratamentului şi a evoluţiei cazului.Numărul maxim de 3 consultaţii se poate acorda cumulat atât lanivelul medicului de familie cât şi la nivelul medicului /medicilor de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentruspecialităţile clinice. Pentru acelaşi episod de boală acută, însituaţia în care cele 3 consultaţii au fost acordate de cătremedicul de familie, acesta nu mai poate elibera bilet de trimiterecătre alte specialităţi. Pentru acelaşi episod de boală acută, însituaţia în care au fost acordate de către medicul de familie unasau două consultaţii, celelalte consultaţii până la nivelul maximde 3, pot fi acordate de către medicul / medicii de specialitate,pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, pecare se va menţiona numărul de consultaţii acordate", se arată înproiect.

 

In document au fost prevăzuţi indicatorii care se au în vedereîn cadrul criteriilor pentru respectarea modalităţilor deprescriere, respectiv de utilizare eficientă a fondurilor alocatepentru prescrierea medicamentelor cu şi fără contribuţie personalăla nivelul asistenţei medicale primare.

Acestea sunt consumul mediu de medicamente / grupă de boli / nr.de CNP-uri / lună calculat la nivelul fiecărei case de asigurări desănătate, precum şi numărul de CNP-uri beneficiare de prescripţiimedicale înscrise la medicul de familie, la nivelul fiecărei casede asigurări de sănătate.

Ca noutate, în cadrul specialităţilor clinice pentru care seîncheie contract de furnizare de servicii medicale în ambulatoriulde specialitate clinic, a fost introdusă specialitatea "chirurgievasculară", în condiţiile în care unele servicii aferente acesteispecialităţi pot fi acordate în ambulatoriu.

Cu privire la investigaţia paraclinică "examen citologic alfrotiului de sânge", aceasta se poate deconta de casa de asigurăride sănătate fără recomandarea medicului specialist din ambulatoriulde specialitate clinic, dacă este considerat necesar a fi efectuat,pe răspunderea medicului de laborator, respectiv a specialiştilorcu studii superioare nemedicale care au specializare înhematologie.

În proiect se fac precizări şi cu privind situaţiile în care seîntrerupe cura de recuperare sau cura de tratament înacupunctură.

Referitor la serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu s-astabilit că primele 30 de zile de îngrijiri sunt decontate decasele de asigurări de sănătate la tariful prevăzut în Anexa nr. 25la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CaseiNaţionale de Asigurări Sociale de Sănătate nr. 265/408/2010, iarpentru zilele ce depăşesc primele 30 de zile decontarea se face laun tarif ce reprezintă 50% din tariful stabilit prin actulnormativ.

"Prin aceste reglementări se are în vedere schimbareamodalităţii de prescriere a medicamentelor în tratamentulambulatoriu şi control al acesteia, întărirea disciplinei îneliberarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală,conştientizarea asiguraţilor asupra posibilităţilor de tratament şia costurilor inerente şi implicarea medicilor în asigurarea unorterapii cost-eficiente. Obiectivele urmărite suntasigurarea accesului la tratamentul necesar, egalitatea de şansă înaccesul la tratament, asigurarea unui tratament eficient, limitareacreşterii costurilor cu medicamentele în ambulator", se arată înreferatul pentru aprobarea ordinului.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici