Mazăre a ajuns la locuinţa sa din Mamaia, spunând că vrea să plece şi de la Primărie şi din PSD

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a ajuns, miercuri seară, la locuinţa sa din Mamaia, după ce în cursul zilei a mers la arestul Poliţiei Capitalei pentru a-şi lua actele şi geanta cu haine pe care o avea luni, când a fost reţinut, el spunând că intenţionează să plece şi de la Primărie, şi din PSD.

1956 afișări
Imaginea articolului Mazăre a ajuns la locuinţa sa din Mamaia, spunând că vrea să plece şi de la Primărie şi din PSD

Mazăre a ajuns la locuinţa sa din Mamaia, spunând că vrea să plece şi de la Primărie şi din PSD (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Radu Mazăre a ajuns la locuinţa sa din staţiunea Mamaia, în jurul orei 19.00, spunând că a întârziat pentru că maşina sa nu a mai pornit, problema fiind însă remediată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul a afirmat că este hotărât să îşi dea demisia, cât mai curând, atât de la Primărie, cât şi din PSD.

“Aş vrea să-mi dau demisia şi vreau să fac lucrul ăsta curând. Nu mă întreba ce înseamnă curând, dacă într-o zi, două, dar e o chestiune, cred eu, de săptămâni, de luni. Acelaşi lucru vreau să-l fac şi de la partid. Păi ce, să ajung eu să mă pună ăia de la Bucureşti să mă dea afară că mă anchetează un procuror? Păi uite, cum m-a anchetat procurorul, m-a şi băgat la beci de două ori după care am venit să vorbesc cu voi. Ăsta e motiv să mă dea afară din partid? Eu ştiu că toţi suntem nevinovaţi până la o hotărâre definitivă. Dar să rămână domnii cu regulile astea, ei cu partidul lor, şi eu să rămân cu viaţa mea. Am şi eu dreptul la viaţa mea”, a declarat Radu Mazăre.

El a mai spus că nu mai vrea să participe nici la carnavalul de la Mamaia, din această vară.

“90 la sută nu mai particip. Dacă nu mai particip eu, cum va arăta carnavalul nu am de unde să ştiu. Am obosit şi mi-e lehamite să mă duc la Primărie, mi-e lehamite să spun şi să iniţiez ceva pentru că urmează să dau cu subsemnatul şi sunt şi eu un om, am dreptul meu după 15 ani. Cred că am tras destul la căruţa asta, poate vreau să stau şi eu la plajă, nu să fac repetiţii pentru carnaval câte cinci zile şi după aia să mă controleze procurorii că de ce l-am făcut”, a adăugat Mazăre.

Primarul a precizat că toate contractele pentru care este anchetat de către DNA au fost verificate de Curtea de Conturi care nu a găsit nicio neregulă.

De asemenea, Mazăre a menţionat că ultimul dosar în care este anchetat ”i se trage” de la fostul şef al ANI Horia Georgescu, care a făcut sesizare la DNA.

“Acum m-a vrut la arest cine se găseşte la arest în momentul ăsta, domnul Georgescu de la ANI pentru că dosarul este făcut în urma reclamaţiei pe care a făcut-o dumnealui ca şi şef, şi ca inspector, vă aduceţi voi aminte că v-am zis, o cucoană care a lucrat în Primărie, pe care am dat-o afară, i-am imputat nişte bani şi atunci s-a hotărât să se răzbune. Aşa e viaţa, băgaţi bine la cap, să ştiţi, faci bine, bine găseşti, vrei să faci rău, la un moment dat se întoarce”, a declarat Mazăre.

El susţine că în acest dosar nu este vorba de vreun denunţ.

“Erau mai mulţi ziarişti la Bucureşti, că Strutinsky face denunţuri, Martin... Astea sunt şopârle băgate prin intermediul presei, pentru că nu ar avea ce denunţuri să facă. Să ştii că există şi oameni cu coloană vertebrală şi prieteni adevăraţi. Chiar dacă ne-am obişnuit să fie ca în anii ’50 când se denunţau între ei numai ca să scape rudele, soţii, fraţii, există încă oameni, bărbaţi”, a precizat Mazăre.

Miercuri după-amiază, Radu Mazăre a venit la arestul Poliţiei Capitalei pentru a-şi lua actele şi geanta pe care o avea luni, când a fost reţinut, pentru 24 de ore, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Anchetatorii au cerut arestarea preventivă a lui Radu Mazăre, însă instanţa supremă a decis, miercuri, ca primarul să fie cercetat în libertate, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi respectiv câştigarea unei licitaţii, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky.

Radu Mazăre spunea că a durat mai mult de opt ore ca judecătorul să ia o decizie, în condiţiile în care acuzaţia pe care i-o aduc procurorii este că luat mită nouă milioane de euro.

"Decizia a fost dată la 2 noaptea şi a durat mai mult de 8-9 ore să ia o decizie. E o cauză destul de complexă, complicată, cu achiziţii, cu hotărâri de consiliu, cu legi, cu controale. Sigur că e de apreciat când te bagă cineva la beci, acuzându-te că ai luat nouă milioane de euro şi prejudiciu alte zeci de milioane, iar tu ieşi pentru lipsă de probe. E o decizie importantă şi asumarea ei", adăuga primarul municipiului Constanţa.

Întrebat dacă se aşteaptă la noi reţineri sau la condamnări, Radu Mazăre a spus că s-a obişnuit: "Nu vedeţi că vin cu gentuţa? Nu mă aştept la condamnări, însă vreau să spun că de 10 ani sunt căutat şi hăituit, şi m-am săturat".

Întrebat dacă ia în calcul o ieşire din politică sau plecare de la conducerea Primăriei Constanţa, Radu Mazăre a spus că este hotărât să renunţe cât mai curând.

Primarul Constanţei a precizat că a venit la arest să îşi ia hainele, buletinul şi să îi salute "pe băieţii de acolo". Întrebat dacă nu le lasă colegilor de celulă hainele sale, Mazăre a spus că nu s-a gândit, dar ar putea face asta, însă trebuie să vadă dacă îi permite regulamentul.

Decizia luată miercuri de judecătorul de drepturi şi libertăţi, de cercetare în libertate a lui Radu Mazăre, poate fi contestată de procurorii DNA la instanţa supremă.

În acelaşi dosar, procurorii au cerut emiterea unui mandat de arestare şi pe numele omului de afaceri Sorin Strutinsky, pentru complicitate la luare de mită, însă instanţa a respins şi această solicitare. Sorin Strutinsky este arestat în altă cauză.

Primarul municipiului Constanţa a fost reţinut luni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru trei fapte de luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi două fapte de conflict de interese.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat şi primit circa două milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008 - 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială, peste şapte milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. În acelaşi timp, între firma respectivă şi primărie, a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).

Şi în acest caz, notează procurorii, mita a fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă şi aceeaşi firmă controlată de cei doi inculpaţi.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, cercetările în acest dosar au la bază sesizarea făcută de Agenţia Naţională de Integritate, care cerea DNA să îl verifice pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, al căror asociat, Sorin Strutinsky, era în relaţii comerciale cu Mazăre în opt societăţi. În prezent, omul de afaceri este arestat şi judecat în dosarul de trafic de influenţă în care este acuzat că a primit aproximativ 2 milioane de euro ca să intervină la instituţii publice pentru plata unor lucrări.

Primarul Radu Mazăre este cercetat de DNA în mai multe dosare.

Astfel, Mazăre este cercetat de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul "Henri Coandă" din Constanţa.

Mazăre mai este acuzat că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. În această cauză, Radu Mazăre este sub control judiciar şi are interdicţie de a părăsi ţara.

De asemenea, DNA l-a trimis în judecată pe primarul Radu Mazăre în 28 octombrie 2008, într-un dosar privind atribuirea nelegală a unor terenuri, în care este acuzat alături de 36 de persoane, între care Nicușor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi din Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici.

Primarul Radu Mazăre spunea, în octombrie 2014, că pentru vânzarea terenului de sub Cazinoul din Mamaia a fost trimis în judecată în 2008 de DNA Bucureşti, dar că în prezent este urmărit penal de DNA Constanţa pentru vânzarea unei jumătăţi din terenul respectiv, precizând că acuzaţiile sunt diferite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici