MECT a primit peste 700 de sugestii şi observaţii pentru subiectele de BAC

Ministerul Educaţiei, care a postat, vineri, pe site-ul propriu, variantele finale ale subiectelor pentru bacalaureatul 2008, a primit peste 700 de sugestii şi observaţii pe marginea acestora, cele mai multe pentru limba engleză, limba germană, informatică şi economie.

48 afișări
Imaginea articolului MECT a primit peste 700 de sugestii şi observaţii pentru subiectele de BAC

MECT a primit peste 700 de sugestii şi observaţii pentru subiectele de BAC

Subiectele, în variantele finale, au fost postate pe site-ul www.subiecte2008.edu.ro, însoţite de o erată în care sunt detaliate subiectele asupra cărora s-a intervenit în urma sugestiilor şi de lista profesorilor care au contribuit la realizarea lor. Aceste subiecte au fost supuse dezbaterii publice în perioada 1-31 martie.

În total, Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP) a primit, în format electronic sau prin poştă, 765 propuneri, sugestii şi observaţii. În urma analizării lor, au fost operate modificări în special pentru a creşte gradul de accesibilitate al subiectelor.

Cele mai multe sugestii au vizat subiectele la limba engleză (200), limba germană, informatică şi economie (60 pentru fiecare în parte), limbi materne (45), matematică - programele M1, M2, M3, M4 (38), educaţie antreprenorială (37), discipline teologice (35), psihologie (34) şi limba şi literatura română (32).

S-a intervenit punctual asupra subiectelor pentru 72 de discipline, rata medie de intervenţie asupra celor 43.500 de subiecte pentru cele 145 de discipline la care se poate susţine examenul de bacalaureat fiind de patru la sută, potrivit documentului.

Modificările au vizat, în principal, simplificarea conţinutului unor cerinţe ale subiectelor pentru facilitarea rezolvării sarcinilor de lucru, reformularea unor părţi de subiecte pentru diminuarea şi echilibrarea gradului de dificultate şi corectarea erorilor de tehnoredactare. De asemenea, profesorii care au făcut modificările au adăugat unele precizări sau detalii lingvistice, numerice sau grafice pentru a permite înţelegerea în profunzime a cerinţelor de rezolvare a subiectelor.

Cele mai multe intervenţii au fost pentru subiectele de la matematică - programa M1, M2, M3, M4 (22%), urmate de cele la limba engleză, limba germană, limbi materne, chimie, biologie şi informatică (5%), economie (4%), psihologie şi educaţie antreprenorială (2%), limba şi literatura română, istorie şi limba franceză (1%).

La realizarea celor 43.500 de subiecte au contribuit 1.209 experţi, profesori de la catedră sau specialişti ai CNCEIP. Pentru fiecare disciplină au fost elaborate câte 300 de subiecte, împărţite în câte 100 pentru fiecare dintre cele trei categorii (subiectul I, subiectul II şi subiectul III).

Potrivit regulamentului, varianta finală a unei probe scrise la examenul de bacalaureat se va stabili prin tragere la sorţi a trei numere, de la 1 la 100. Aceste cifre corespond numărului de ordine pentru fiecare categorie de subiecte postate pe site şi care, împreună, vor alcătui varianta finală de subiecte.

Fiecărui subiect îi corespund 30 de puncte, iar la cele 90 de puncte cât însumează cele trei subiecte din varianta finală pentru fiecare probă scrisă se adaugă 10 puncte din oficiu, astfel încât punctajul total va fi de 100 de puncte.

În prezent, 239.727 de elevi sunt înscrişi în clasa a XII-a în învăţământul preuniversitar de stat, fiind aşteptaţi să participe la examenul de bacalaureat din 2008. Acestora li se adaugă elevii din învăţământul particular, precum şi cei proveniţi din seriile anterioare, care doresc să promoveze examenul de bacalaureat în acest an.

Pentru sesiunea iunie-iulie 2008, Ministerul Educaţiei estimează că vor funcţiona aproximativ 900 de centre de examene şi 240 de centre de evaluare.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat din anul 2008 este programată între 23 iunie şi 9 iulie, iar a doua, între 18 august şi 1 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici