MECTS: Procesele profesorilor vizează angajatorul, adică şcoala, autoritatea locală sau inspectoratul

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, precizează că procesele prin care profesorii au vrut să recupereze restanţele salariale conform Legii 221/2008 au început încă din 2009, în perioada mandatului Ecaterinei Andronescu şi vizează angajatorul, adică şcoala, autoritatea locală sau inspectoratele.

825 afișări
Imaginea articolului MECTS: Procesele profesorilor vizează angajatorul, adică şcoala, autoritatea locală sau inspectoratul

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Sunt procese din 2009, din perioada ministrului Ecaterina Andronescu. Profesorii au dat în judecată şcolile, inspectoratele, autorităţile locale, adică instituţiile care i-au angajat", a precizat, luni seară, pentru MEDIAFAX, Daniel Funeriu.

La rândul lui, secretarul de stat pentru învăţământul superior, Cătălin Baba, a spus că, potrivit datelor transmise de sindicate, aproape jumătate dintre profesori au fost sau încă mai sunt în procese, acestea vizând "Legea 221, dar şi acordarea unor sporuri negociate la nivel local".

"Există diverse stadii ale acestor procese. Există situaţii în care cadrele didactice au pierdut, altele în care au câştigat. Există procese încheiate cu sentinţă definitivă sau sunt procese pe rol. Din declaraţiile liderilor de sindicat, cam jumătate dintre profesori au avut sau mai încă un proces cu angajatorul", a declarat Cătălin Baba.

Acesta a explicat că, în cazul în care profesorii au obţinut o sentinţă definitivă favorabilă până la 31 decembrie 2009 intră sub incidenţa Ordonanţei 71/2009, astfel că vor primi sumele, eşalonat, în 2010, 2011 şi 2012.
În cazul obţinerii unei sentinţe favorabile definitive până la 31 decembrie 2010, devin incidente prevederile Ordonanţei de Urgenţă 18/2010, astfel că banii vor fi primiţi eşalonat în 2011, 2012 şi 2013.

Cătălin Baba a subliniat însă că aceste plăţi nu înseamnă o creştere definitivă a salariilor cadrelor didactice şi că este vorba doar de faptul că, timp de trei ani, aceştia vor primi, eşalonat, sumele câştigate în instanţă, fără ca acestea să fie incluse în salariul de bază.

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, a declarat, luni seară, pentru MEDIAFAX, că aproximativ 80% dintre cei 90.000 de membri de sindicat au procese pe rol cu Ministerul Educaţiei pentru plata drepturilor salariale conform Legii 221/2008, iar aproximativ 20.000 dintre aceştia au obţinut sentinţă definitivă în instanţă.

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat, de asemenea, că aproximativ 45.000 de profesori, reprezentând peste 90% dintre membrii de sindicat au procese cu Ministerul Educaţiei pe problema majorărilor salariale, iar jumătate dintre ei au câştigat aceste procese.

În 10 martie, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu, declara că sunt zeci de mii de procese câştigate de profesori în instanţă şi că i-a cerut ministrului Educaţiei elaborarea unei hotărâri de urgenţă prin care toţi profesorii să primească majorările salariale prevăzute de Legea 221/2008, nu doar cei care au câştigat în instanţă acest drept.

În 12 martie, Guvernul a avizat OUG 18/2010 prin care restanţele salariale câştigate de către bugetari în instanţă pe parcursul acestui an sunt eşalonate la plată pe o perioadă de trei ani, în intervalul 2011-2013.
Astfel, sumele reprezentând drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar prin hotărâri judecătoreşti şi devenite executorii în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2010 vor fi eşalonate la plată în următorii trei ani, urmând ca în 2011 să fie plătit 34% din valoarea titlului executoriu, în 2012 să fie achitat 33% din valoarea titlului, iar în 2013 să fie acordat restul de 33% din valoarea titlului.
Eşalonarea la plată este argumentată şi în acest caz prin fondurile limitate şi riscul depăşirii deficitului bugetar.

În vara anului trecut, Guvernul a decis, prin OU 71/2009, că drepturile salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti în favoarea bugetarilor, în principal pentru personalul din justiţie şi administraţia penitenciarelor, devenite executorii până la 31 decembrie 2009, vor fi eşalonate la plată cu câte o treime din valoarea titlului, în perioada 2010-2012.

Astfel, în 2010 este achitat 34% din valoarea titlului executoriu, în 2011 se plăteşte 33% din valoarea titlului, iar în 2012 se restituie 33% din valoarea titlului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici