Medaliatul cu aur la Chimie: Nu exclud posibilitatea de a reveni în ţară, dar sunt şanse foarte mici

Câştigătorul medaliei de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie de anul acesta, Vlad Băcăuanu, care a fost admis la presitigioasa Yale University din SUA, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu exclude posibilitatea de a reveni în România, însă şansele sunt "foarte mici".

998 afișări
Imaginea articolului Medaliatul cu aur la Chimie: Nu exclud posibilitatea de a reveni în ţară, dar sunt şanse foarte mici

Medaliatul cu aur la Chimie: Nu exclud posibilitatea de a reveni în ţară, dar sunt şanse foarte mici (Imagine: Wikipedia)

"Aici (în România - n.r.), am familia şi prietenii. Plecând de acasă din clasa a IX-a, m-am obişnuit să fiu departe de familie. Sigur că vorbim de alte distanţe, dar nu mă sperie America. Deja mă pregătesc de plecare, pentru că, în SUA, cursurile încep în 19 august", a mai spus botoşăneanul care a absolvit Liceul Internaţional de Informatică din Capitală.

Pasiunea lui Vlad Băcăuanu pentru chimie a apărut în clasa a VII-a, când s-a aflat întâia oară în faţa unui manual pentru această materie. "Nu am avut porniri speciale de mic, adică nu am fost tentat să fac experimente riscante sau amestecuri speciale. Primul an în care se învaţă chimie este clasa a VII-a. Eram la Şcoala nr. 6 din Botoşani. Doamna profesoară Mariana Cantoriu este cea care, prin felul în care ne-a predat, m-a făcut să mă îndrăgostesc pe loc de această materie", povesteşte elevul care, chiar în clasa a VII-a, a obţinut locul I la olimpiada naţională de chimie.

În clasa a IX-a, a plecat de acasă şi s-a instalat în Bucureşti. "Am fost admis la Liceul Internaţional de Informatică. Şi aici, am avut noroc de o profesoară excepţională, foarte devotată - doamna Maria Arnăutu -, şi astfel m-am apropiat foarte mult de chimia organică. Îmi place şi matematica, chiar am participat la etapele locale şi naţionale ale olimpiadei. Nu şi la cea internaţională, pentru că ar fi fost mult prea greu. Iubesc, totodată, literatura şi filosofia", mai spune cel mai bun elev al lumii, în 2012, la chimie.

Vlad Băcăuanu mărturiseşte că munca intensă pentru a obţine aurul mondial nu l-a împiedicat să ducă o viaţă normală. "Să ştiţi că este muncă multă ca să ajungi pe cel mai înalt podium internaţional, adică să obţii aurul, dar am fost un copil normal. Am avut copilărie, am prieteni, ieşim la distracţii, jucăm jocuri pe internet, în grup sau separat. Duc o viaţă normală", spune el.

Despre universitatea americană unde urmează să studieze, a aflat că a avut printre discipoli o sumedenie de politicieni, inclusiv numeroşi şefi de la Casa Albă. Pe Vlad Băcăuanu, însă, nu-l interesează politica, şi nici economia. " Mă văd cercetător în chimie-fizică, pentru că este mai apropiată de matematică decât biochimia. De fapt, universităţile americane dau foarte multă libertate studenţilor în alegerea cursurilor. Nu impun cursuri fixe, ci noi alegem", explică tânărul una dintre raţiunile pentru care va continua şcoala peste ocean.

În afara lui Băcăuanu, la Olimpiada Internaţională de Chimie 2012 au mai câştigat medalii pentru România Maria Andreea Filip (clasa a X-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), Alexandru Paraschiv (clasa a XII-a/Colegiul Naţional "Sfântul Sava" din Bucureşti) - ambii medalii de arginet, şi George Silvian Baltac (clasa a XII-a/Liceul Teoretic "Neagoe Basarab" din Călăraşi) - medalie de bronz. Despre ultimii doi, medaliatul cu aur spune că vor pleca, şi ei, din România, pentru a studia în Anglia, la Cambridge.

Ce înseamnă, în bani, rezultatele lor la olimpiadă? "Pentru performanţă, statul român ne dă un premiu de 8.000-9.000 de lei şi o bursă de 800 de lei pe durata unui an de zile", spune Vlad Băcăuanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici