MEDIAFAX TALKS ABOUT HEALTH REFORM - Cepoi: Casele de asigurări de sănătate vor fi transformate în societăţi mutuale de asigurări

Casele judeţene de asigurări de sănătate se reorganizează în case de asigurări de sănătate regionale, iar acestea se pot reorganiza ca membru fondator, în societăţi mutuale de asigurări de sănătate, până la sfârşitul anului 2014, a declarat ministrul Vasile Cepoi, la conferinţa Mediafax talks about Health Reform.

276 afișări
Imaginea articolului MEDIAFAX TALKS ABOUT HEALTH REFORM - Cepoi: Casele de asigurări de sănătate vor fi transformate în societăţi mutuale de asigurări

Cepoi: Casele de asigurări de sănătate vor fi transformate în societăţi mutuale de asigurări

Ministrul Sănătăţii a precizat că principalele modificări din proiectul Legii sănătăţii vizează reorganizarea sistemului de asigurări, reorganizarea spitalelor, controlul serviciilor medicale, creşterea rolului Ministerului Sănătăţii în implementarea politicilor de sănătate şi controlul serviciilor, redefinirea medicinei primare şi modificări pentru corelarea legislaţiei naţionale cu legislaţia europeană.

Ministrul a precizat că reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate are în vedere câteva obiective, printre care desfiinţarea monopolului CNAS, creşterea controlului asiguraţilor asupra fondului de asigurări obligatorii, introducerea competiţiei între asiguratori, stimularea asigurărilor facultative şi redefinirea pachetului de servicii în conformitate cu posibilităţile de plată.

"Pentru a asigura un sistem de asigurări obligatoriu, propunerea este de a reorganiza casele actuale de asigurări în societăţi mutuale de asigurări. O societate mutuală de asigurări, după modelul belgian, care face şi asigurările obligatorii. Transformarea înseamnă că fiecare cetăţean depune o adeziune ca membru asociat. Când s-a constituit această asociaţie trebuie să hotărâm modul de conducere, ea nu mai este subordonată unei autorităţi centrale", a mai spus Cepoi.

El a explicat că sunt două posibilităţi pentru stabilirea conducerii: sistem electoral, se alege o adunare a asiguraţilor care alege un consiliu de administraţie şi acesta alege conducerea, sau prin utilizarea unor structuri care au legitimitate democratică: consiliile locale, colegiile medicilor, asociaţiile reprezentative ale pacienţilor, sindicate.

"Ar putea exista o astfel de structură şi cu reprezentanţi din fiecare structură. Această procedură trebuie asumată de Guvern. Prin acest mecanism, am obţine acest control al asiguraţilor privind modul de cheltuire al banilor. Ca să ajungem aici ar trebui să reducem numărul de case de asigurări, să facem case teritorile, adică 10-12 case teritoriale. Odată reorganizate, într-o perioadă de un an sau doi, urmează perioada în care populaţia va depune adeziuni. Nu e interzis ca şi alte structuri să-şi creeze astfel de structuri mutuale, cu condiţia să aibă un număr de asiguraţi care să asigure funcţionarea", a mai spus ministrul Vasile Cepoi.

El a susţinut că va interveni şi o modificare structurală, pentru că aceste societăţi mutuale vor putea face şi asigurări facultative.

"Un alt obiectiv este competiţia între asiguratori. Competiţia va consta în faptul că va oferi un pachet de servicii mai mult sau mai puţin convenabil. În funcţie de costul lui şi de conţinut poate să apară o competiţie şi asta ar determina apariţia unui număr mai mare de asigurări facultative, ceea ce ar însemna mai mulţi bani în sistem", a mai spus demnitarul.

Cepoi a mai spus că prin noua Lege a sănătăţii se încearcă introducerea unui mecanism de autoreglare, astfel încât un medic să fie motivat să facă de gardă, de exemplu.

Ministrul Vasile Cepoi a mai declarat că, potrivit proiectului de lege, un asigurat va putea avea cel mult trei coasiguraţi.

La dezbaterea Mediafax Talks about Health Reform, organizată împreună cu Ministerul Sănătăţii, au participat, luni, peste 200 de invitaţi.

În cadrul evenimentului Mediafax, au dezbătut proiectul legii sănătăţii ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Marius Filip, medic şef CNAS, Theodor Alexandrescu, CEO Alico Asigurări, Sorin Popescu, şef grup comunicare ARPIM, Laurenţiu Mihai, director executiv APMGR, Marius Savu, director general al Administraţiei Spitalelor, Cristian Hotoboc, preşedinte al Alianţei pentru Sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici