MEDIAFAX TALKS ABOUT HEALTH REFORM - Cepoi: Proiectul Legii sănătăţii prevede două pachete de servicii, mai sunt variante în discuţie

Proiectul Legii sănătăţii cuprinde două tipuri de pachete de servicii, respectiv pachetul de bază şi cel de servicii sociale, alte două propuneri fiind la nivel de discuţii, a declarat, luni, la conferinţa Mediafax talks about Health Reform, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

315 afișări
Imaginea articolului MEDIAFAX TALKS ABOUT HEALTH REFORM - Cepoi: Proiectul Legii sănătăţii prevede două pachete de servicii, mai sunt variante în discuţie

CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Cepoi: Proiectul Legii sănătăţii prevede două pachete de servicii, mai sunt variante în discuţie (Imagine: Silviu Matei / MediafaxFoto)

Ministrul Vasile Cepoi a susţinut că pachetul de bază poate fi acordat numai asiguraţilor şi cuprinde servicii de sănătate curative, inclusiv cele specifice bolilor netransmisibile cu risc crescut şi impact major asupra stării de sănătate a asiguraţilor, servicii de recuperare medicală, servicii paliative, medicamente, dispozitive medicale şi alte mijloace terapeutice, inclusiv cele specifice bolilor netransmisibile cu risc crescut şi impact major asupra stării de sănătate a asiguraţilor, cât şi servicii de informatică medicală şi telemedicină.

"Avem pachetul de bază, care este pentru toate persoanele asigurate. Pachetul de servicii sociale care ar trebui să acopere pentru persoanele vulnerabile. (...) Deci avem două pachete de bază. Aceasta este propunerea. Restul se referă la situaţii particulare care trebuie discutate cu Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe. (...) Alte două propuneri sunt la nivel de discuţie. Un pachet special de servicii care presupune costuri foarte mari în cheltuieli şi un număr redus de persoane, pentru care se propune constituirea unui fond special. Este deocamdată discutat, prezintă dificultăţi de punere în practică", a spus ministrul.

Vasile Cepoi a explicat că pachetul minim de servicii se referă la persoanele care vin în urgenţă. Persoanele care ajung în urgenţă vor fi tratate chiar dacă nu sunt asigurate, însă dacă se va stabili că acestea muncesc la negru şi nu s-au asigurat din rea-voinţă, vor trebui recuperate costurile.

Demnitarul a mai spus că a analizat structura pachetului de servicii de sănătate şi a constatat că există servicii care costă mai mult sau foarte mult şi care se dau la un număr redus de persoane, dar că sunt şi foarte multe medicamente al căror cost decontat este mai mic de zece lei pe lună, având însă costuri lunare în valoare de 1,7 miliarde de lei.

"O persoană care primeşte o compensare de zece lei la o reţetă, nu ştiu cât sprijin simte, dar cheltuirea a 1,7 miliarde se resimte puternic şi avem liste de aşteptare la cancer, diabet. Deci, ce facem? Dăm câte un kil să ajungă la toată lumea sau ne hotărâm că asigurăm riscul major? Trebuie să ne hotărâm pentru că e sigur că nu putem acoperi şi cele ieftine şi cele scumpe. Trebuie să fie decizia noastră", a mai spus demnitarul.

Ministrul a făcut referire şi la persoanele în vârstă sau la cele cu venituri extrem de mici, explicând că pentru ele s-a propus un pachet social de servici de sănătate sau creşterea contribuţiei la sănătate, precizând că România are cea mai mică contribuţie la sănătate ca pondere din Europa.

"Avem cel mai mic PIB şi cel mai mic buget şi dacă toate sunt mici nu avem cum să avem performanţă. Cineva mi-a zis ca nu am curaj să-mi asum răspunderea. Decizia că susţinem pachetul sau creştem contribuţiile nu pot aparţine ministrului, ci Guvernului. Dificultatea de a lua o decizie este extrem de mare. Eu trebuie să prezint toate variantele cu avantaje şi dezavantaje", a mai spus Vasile Cepoi.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că pachetul de servicii se defineşte în acordul cadru şi în normele de aplicare.

"Nu se poate defini la nivel de detaliu în lege, ci doar principiul", a mai spus Cepoi.

Proiectul Legii sănătăţii va fi pus în dezbatere publică în cea de-a doua parte a săptămânii, eventualele propuneri putând fi făcute până la finalul lunii august.

Conferinţa Mediafax talks about Health Reform a fost organizată în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

După numeroase dezbateri şi controverse, Ministerul Sănătăţii a finalizat proiectul Legii sănătăţii, această conferinţă fiind prima dezbatere publică pe acest proiect, când toţi cei interesaţi îşi pot formula un prim punct de vedere.

Evenimentul organizat de Mediafax, alături de Ministerul Sănătăţii, are ca partener principal Alico Asigurări România SA şi sponsori precum Sanofi, Boehringer Ingelheim şi Oxigen Plus şi se desfăşoară cu sprijinul Alianţei pentru Sănătate din România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici