MEDIAFAX TALKS - Marius Savu: Termenul pentru autorizarea genericelor nu este respectat pentru că dosarele vin incomplete

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a declarat marţi, la conferinţa Mediafax Talks about Innovation in HealthCare, că termenul de 12 zile pentru autorizarea medicamentelor generice nu este respectat pentru că multe dintre dosare sunt incomplete sau incorecte.

132 afișări
Imaginea articolului MEDIAFAX TALKS - Marius Savu: Termenul pentru autorizarea genericelor nu este respectat pentru că dosarele vin incomplete

Marius Savu (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Marius Savu a spus că instituţia pe care o conduce este parte integrantă a unei structuri europene, lucru puţin cunoscut, şi toate medicamentele inovatoare se autorizează la nivel centralizat, nu se autorizează în România.

"Nouă ne-au rămas genericele şi, din păcate, nu respectăm cele 12 zile. Nu sunt foarte mulţi producători de generice aici, dar există dosare care sunt incomplete, nu respectă standardele. Calitatea dosarului pentru autorizare diferă fantastic de la ce depune pe procedură naţională şi europeană, însă trebuie să conştientizăm că depunerea pe autorizare naţională nu înseamnă lipsă de calitate. Nu se poate să depui documente în limba germană pentru autorizare în România", a precizat Marius Savu.

Preşedintele ANM a mai spus că ar fi necesar ca sistemul de compensare să poată ţine pasul cu cel de autorizare, precizând că în ultima perioadă se autorizează unele medicamente pentru a profita în zona de preţuri, dar şi medicamente noi, care îşi dovedesc eficacitatea şi eficienţa şi pentru care este nevoie de compensare.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, au discutat, marţi, împreună cu reprezentanţi din domeniul Sǎnǎtǎţii, la conferinţa "Mediafax Talks about Innovation in HealthCare", despre inovaţia şi cercetarea în sistemul sanitar, cele mai noi medicamente şi tratamente pentru bolile şi afecţiunile neglijate până acum, medicina personalizată, investiţii făcute până acum de companiile farmaceutice şi ariile terapeutice care beneficiază de cele mai multe fonduri, importanţa prevenţiei şi modalităţi prin care pacienţii pot fi mai bine informaţi, inovaţia în tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului şi hepatitei.

Conform OMS, în prezent există peste 30.000 de boli cunoscute şi doar pentru 25 la sută dintre acestea s-a descoperit un tratament eficient. Prin urmare, pentru restul de 75 la sută dintre afecţiunile cunoscute încă se caută un tratament, iar acest lucru se poate realiza doar prin continuarea investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea de noi molecule.

Conferinţa a fost organizată de Agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici