Medici: Românii riscă boli digestive şi diabet pentru că nu consumă suficient iaurt

Medicii specialişti în nutriţie şi în boli gastro-intestinale au atras atenţia, vineri, la o conferinţă susţinută la Cluj-Napoca, că un român consumă mai puţin de un iaurt săptămânal, iar lipsa acestui produs din alimentaţie creşte riscul îmbolnăvirii aparatului digestiv.

684 afișări
Imaginea articolului Medici: Românii riscă boli digestive şi diabet pentru că nu consumă suficient iaurt

Medici: Românii riscă boli digestive şi diabet pentru că nu consumă suficient iaurt (Imagine: Shutterstock)

Potrivit specialistului în nutriţie, diabet şi boli metabolice Nicolae Hâncu, ultimele studii arată că un român consumă, în medie, un iaurt pe săptămână, lucru care contravine unei alimentaţii echilibrate şi creşte riscul îmbolnăvirii cu diabet zaharat de tip II, nutriţionistul recomandând consumul zilnic de iaurt, chiar şi câte două porţii în momente diferite ale zilei.

“Statistica ne arată că un român consumă un iaurt pe săptămână, iar aceasta este consecinţa unei greşite şi păguboase educaţii nutriţionale, pe care noi, nutriţioniştii, de ani de zile căutăm să o corectăm. Consecinţele sunt extrem de perfide. Putem considera că lipsa consumului de iaurt poate contribui la sindromul intestinului iritabil, care este o boală chiar modernă, apoi poate să contribuie în mod perfid la deficitul global de calciu, contribuie la epidemia de diabet, pentru că, dacă se consumă iaurt în mod regulat, aproape zilnic, înseamnă că scade cu 28% riscul îmbolnăvirii cu diabet zaharat de tip II ”, a spus Hâncu, la finalul conferinţei de la Cluj-Napoca, privind obiceiurile alimentare ale românilor.

Hâncu a adăugat că iaurtul consumat regulat este recomandat şi în curele de slăbire, fiind de preferat “iaurtul de 3,4% grăsime, în locul celui degresat, deoarece iaurtul degresat nu este atât de gustos şi va fi consumat pe termen scurt.

La rândul său, profesorul Dan Dumitraşcu, specialist în boli gastro-intestinale, a declarat în cadrul conferinţei că un consum redus de iaurt duce la distrugerea florei intestinale şi creşte riscul de boli gastro-intestinale.

“Dacă ducem o viaţă săracă în consumul de iaurt este de aşteptat ca flora noastră intestinală să fie mai puţin diversă şi ca microbii care pătrund în intestine cu alimentaţia mai neglijentă să favorizeze apariţia unor simptome, cum sunt inflamaţia intestinală sau balonarea. Obiceiurile noastre alimentare ţin de educaţie. Consumul nostru de iaurt este redus, dar consumul de bere e mare, iar berea provoacă balonări. Pacienţii care au o dietă mai puţin echilibrată şi mai puţin bogată în consumul de iaurt prezintă riscul de a dezvolta boala intestinului iritabil. Această boală nu se complică, însă nu te lasă să trăieşti ”, a declarat profesorul Dan Dumitraşcu.

La conferinţa "Obiceiurile Alimentare ale românilor - între gust, siguranţă şi sănătate" specialiştii au discutat despre importanţa consumului de iaurt pentru sănătate şi efectele negative pe care le poate avea lipsa acestui aliment din dieta zilnică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici