Medicii de familie au semnat un protocol cu MS (Video)

Activitatea va continua normal în cabinetele medicilor de familie, după ce aceştia au semnat, marţi, un protocol cu Ministerul Sănătăţii, astfel, că vor fi prescrise medicamente compensate şi gratuite şi, respectiv, vor fi eliberate bilete de trimitere către specialişti şi spitale.

94 afișări
Imaginea articolului Medicii de familie au semnat un protocol cu MS (Video)

Medicii de familie au semnat un protocol cu MS (Imagine: Mediafax Foto)

Medicul de familie va transmite, lunar, caselor de asigurări de sănătate, în primele zile lucrătoare ale lunii următoare, prin reprezentantul legal, întreaga activitate efectiv realizată care se verifică de către casele de asigurări de sănătate în vederea decontării şi se valideasză conform prevederilor contractului cadru şi ale  prezentelor norme. Eventualele erori de validare se regularizează, trimestrial, la nivelul caselor de asigurări de sănătate.

Acelaşi protocol mai prevede că reprezentanţii medicilor de familie, înţelegând condiţionalităţile FMI pentru acordarea împrumutului, acceptă prescrierea medicamentelor pe denumirea comună internaţională ( DCI), deşi ei ar fi vrut să scrie pe reţetă numele medicamentului aşa cum se găseşte în farmacie.

Prevederile convenite mai sus se vor găsi în varianta finală a Normelor metodologice ale Contractului Cadru de furnizare de servicii medicale pe anul 2009 publicată în Monitorul Oficial.

"Astăzi (marţi -n.r.) am pus bazele unui parteneriat stabil cu medicii de familie. Mai mult, medicii pot efectua permananţă şi vor fi plătiţi pentru asta. Vom colabora cu MIA pentru a identifica locul unde există centre de parmanenţă sau unde ar putea funcţiona şi modul în care autorităţile locale vor suţine aceste centre de permanenţă. Modul în care va fi realizată permanenţa va face obiectul altei legi", a declarat ministrul Sănătăţii.

Potrivit demnitarului, realizarea acestor centre este necesară pentru a evita supraaglomerarea spitalelor, mai ales că din cinci personae care ajung la UPU, doar una este internată, adică este urgenţă medicală, a precizat Bazac.

În legătură cu cele 250 de ambulanţe prevăzute pentru medici de familie, ministrul a spus că vor fi redistribuite pentru zonele rurale unde vor fi necesare.

Preşedintele CNAS, profesor doctor Irinel Popescu, prezent la semnarea protocoluluia a spus că valoarea puctului per capita şi per serviciu aşa cum au fost stipulate în protocol sunt sustenabile de către CNAS.

"Este o valoarea sustenabilă, mai ales că deja se vorbeşte despre rectificare bugetară şi avem la dispoziţie şi fondul de rezervă", a precizat preşedintele CNAS.
Societatea Naţională a Medicilor de Familie (SNMF) şi Patronatul Naţional al Medicilor de Familie (PNMF) au continuat, marţi, negocierile cu conducerea Ministerului Sănătăţii, după ce la întâlnirea de luni nu au ajuns la o concluzie.

Medicii de familie au refuzat, iniţial, semnarea Contractului cadru pe anul 2009 susţinând că forma actuală a documentului nu ţine cont de propunerile avansate de medici şi cuprinde prevederi care le încalcă drepturile.

Printre nemulţumirile medicilor de familie se numărau faptul că aceştia vor fi obligaţi să asigure şi servicii de urgenţă, că este schimbat modul de prescriere a reţetelor, precum şi sancţiunile prevăzute, unele considerate "aberante".

Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2009 intră în vigoare la 1 aprilie, dată de la care spitalele vor fi obligate să afişeze cheltuielile pe site-ul Ministerului Sănătăţii, iar medicii de familie să lucreze în centrele de permanenţă după program.

Citeşte şi:

Pacienţii plătesc de miercuri toate serviciile medicale (Video)

Medicii de familie spun că îşi închid cabinetele de la 1 aprilie

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici