Medicii de familie din Mureş vor să perceapă taxe pentru consultaţii, începând din 9 iunie

Medicii de familie din judeţul Mureş ar putea percepe, începând de joi, 35 de lei pentru o consultaţie, iar medicii specialişti - 30 de lei, în urma unei decizii luate la nivel judeţean. Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş, Ileana Mihăescu, a declarat marţi că în judeţ s-a decis ca pentru consultaţii să se perceapă bani, începând de joi, de la toţi pacienţii.

448 afișări
Imaginea articolului Medicii de familie din Mureş vor să perceapă taxe pentru consultaţii, începând din 9 iunie

Medicii de familie din Mureş vor să perceapă taxe pentru consultaţii, începând din 9 iunie (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

"Sumele sunt de 35 de lei pentru o consultaţie la medicii de familie, iar la cei specialişti - de 30 de lei. Am decis, printr-o convenţie, la nivelul judeţului Mureş, asupra acestor sume care să se perceapă începând de joi. Am prezentat un material la nivelul Comisiei de sănătate din Parlament, considerăm că decizia noastră este justificată", a spus Ileana Mihăescu.

Potrivit acesteia, se mai aşteaptă rezultatul negocierilor de la nivel central, unde asociaţia a trimis reprezentanţi.

Ileana Mihăescu a precizat că, din informaţiile pe care le avea marţi dimineaţă, niciun medic de familie din Mureş nu semnase vreun contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Mureş.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al CJAS, Manuel Butiulcă, a declarat că se aşteaptă rezultatele negocierilor de la Bucureşti.

Potrivit acestuia, în prezent sunt şase medici din judeţ care au semnat noile contracte cu CJAS Mureş.

Medicii de familie au refuzat să semneze contractele întrucât sunt nemulţumiţi de multe din prevederile noilor acte normative, astfel că din 1 iunie, nu mai pot prescrie reţete pentru medicamentele compensate şi gratuite, şi nici bilete de trimitere către specialist sau spital.

Medicii au cerut o întrevedere de urgenţă cu preşedintele Casei Nnaţionale de Asigurări de Sănătate şi cu ministrul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici