Medicii de familie sunt obligaţi să aibă cel puţin un asistent medical în cabinet

Medicii de familie sunt obligaţi să aibă cel puţin un asistent medical în cabinet, indiferent de numărul de asiguraţi înscrişi pe listă, potrivit noului proiect de Contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2008, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

1959 afișări
Imaginea articolului Medicii de familie sunt obligaţi să aibă cel puţin un asistent medical în cabinet

Medicii de familie sunt obligaţi să aibă cel puţin un asistent medical în cabinet

La propunerea Ministerului Sănătăţii Publice, în şedinţa de miercuri, Guvernul a aprobat Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2008, a mai spus demnitarul.

"Începând din acest an, cifra minimă de asiguraţi pe lista unui medic de familie nu mai este 2.000. Medicii de familie din localităţile urbane (atât cei care au avut contracte anterioare, cât şi medicii nou veniţi) au obligaţia ca până la data de 31 decembrie să aibă înscrişi pe listele proprii un număr de minim 1.000 de asiguraţi şi persoane beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale", a mai spus ministrul, citând noutăţile din asistenţa medicală primară.

Noul Contract-cadru (COCA) prevede că pentru creşterea accesibilităţii pacienţilor de pe listă la serviciile adiţionale care necesită dotări speciale, medicii de familie pot încheia contracte cu furnizori de servicii medicale.

Cabinetele medicale vor funcţiona cu minimum un asistent medical, indiferent de numărul de asiguraţi înscrişi pe listă. Medicul de familie va refuza transcrierea de prescripţii medicale pentru medicamente cu sau fără contribuţia personală a asiguraţilor şi investigaţii paraclinice care sunt urmare a unor acte medicale prestate de alţi medici, cu excepţiile prevăzute în Contractul-cadru pentru 2008.

Medicii de familie vor fi penalizaţi pentru nerespectarea programului stabilit, precum şi pentru abuzuri sau prescrieri nejustificate din punct de vedere medical de medicamente cu şi fără contribuţie personală din partea asiguratului şi/sau recomandări de investigaţii.Valoarea penalităţilor va fi prevăzută în normele de aplicare ale Contractului-cadru, a mai spus demnitarul.

În plus, potrivit noului act normativ, medicul care a fost suspendat din exerciţiul profesiei de către Colegiul Medicilor din România va pierde, pe durata suspendării, şi contractul de furnizare de servicii medicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici