Medicii de familie trag un semnal de alarmă: Bucureştiul bate toate recordurile negative în cazul vaccinului antigripal

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, reclamă că situaţia vaccinului antigripal este în continuare critică şi că Bucureştiul bate toate recordurile negative, după ce, medicii au primit, fiecare, în ambele tranşe, câte 10-15 doze de ser pentru imunizare.

501 afișări
Imaginea articolului Medicii de familie trag un semnal de alarmă: Bucureştiul bate toate recordurile negative în cazul vaccinului antigripal

Medicii de familie trag un semnal de alarmă: Bucureştiul bate toate recordurile negative în cazul vaccinului antigripal

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că situaţia vaccinului antigripal în Capitală rămâne în continuare una gravă, dozele lipsind din cabinetele medicilor de familie care au primit pentru fiecare dintre cele două tranşe de distribuire de până acum, doar în jur de 10-15 doze.

„În Bucureşti, în continuare, am primit extraordinar de puţine (doze - n.r), Bucureştiul bate toate recordurile. În judeţe, în ţară, s-au mai primit şi de ordinul sutelor, dar în Bucureşti în continuare e aceeaşi bătaie de joc. S-au primit două tranşe, prima de 10-15 doze, a doua de 10-15 doze. Asta în ciuda sutelor cerute, ca să ne lămurim”, informează Alexiu.

Potrivit sursei citate, această situaţie ar fi fost alimentată de DSP Bucureşti care a solicitat „extrem de puţine” doze Ministerului Sănătăţii.

„Într-adevăr, această tranşă a fost mai mare, s-a terminat practic vaccinul luat de minister, dar în Bucureşti s-a solicitat extrem de puţin de către Direcţia Sanitară, în ciuda faptului că medicii au solicitat cantităţi mai mari (de doze - n.r), în continuare DSP Bucureşti face exact ce vrea şi solicită cât vrea. Este inadmisibil să soliciţi pentru un oraş de mărimea şi numărul de locuitori ai Bucureştiului, 90.000 de vaccinuri, care conţin toate cele care se distribuie, inclusiv automat la spitale, centre de plasament, refugiaţi etc., şi ce rămâne la medicii de familie, în condiţiile în care sunt 1.000 de medici de familie în Bucureşti. Deci din 90.000, jumătate dai la medicii de familie, 40 de bucată, în total, ceea ce e totalmente inadecvat pentru o instituţie ca Direcţia Sanitară Bucureşti, în condiţiile în care judeţul Constanţa a solicitat şi a primit 160.000 de doze”, completează preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Întrebată dacă a întâmpinat dificultăţi din acest motiv, în sensul în care la cabinetele medicilor de familie s-au prezentat oameni pentru a se vaccina, însă au fost trimişi acasă, din cauza lipsei de doze, Alexiu a răspuns că s-a confruntat cu această situaţie încă din luna septembrie, când ministrul Sănătăţii de atunci, Sorina Pintea, anunţa faptul că „avem vaccin antigripal”.

„Din moment ce ministrul Sănătăţii iese la începutul lui septembrie şi spune cu mare tam-tam „am început campania antigripală” şi încep să vină oameni şi vin de atunci şi caută vaccin şi nu găsesc nici acum. Dumneavoastră ce credeţi, când vedeţi, când ministrul iese la televizor, că aşa a facut doamna ministru (Sorina Pintea - n.r), în momentul în care a semnat contractul a şi ieşit „gata, avem vaccin”, uitând să spună că, ştiţi, de când semnăm până vine, durează o lună jumătate, nu vă înghesuiţi. Nu, a ieşit să-şi etaleze realizările. A ieşit şi a spus „avem vaccin”. Şi au început să vină pacienţii şi apoi au venit în fiecare zi o lună jumătate, două, până au venit vaccinurile, alea 10”, informează Alexiu.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a declarat că cei care au renunţat să mai aştepte sosirea vaccinului antigripal în cabinetele medicilor de familie s-au dus şi le-au cumpărat personal din farmacii, cererea crescută fiind şi motivul pentru care farmaciile au rămas la rândul lor fără doze.

„De aceea s-au şi terminat (dozele din farmacii - n.r). Ştiţi foarte bine că s-au epuizat şi din farmacii. Stocurile au fost solicitate ca în fiecare an de către farmacişti, anul acesta solicitarea a fost de cinci ori mai mare, pentru că oamenii au ales să se vaccineze, au văzut ce s-a întâmplat anul trecut, au văzut ce s-a întâmplat cu decesele şi au zis hai să protejăm pe toată lumea, inclusiv copiii. Şi nu au cu ce. În farmacii nu mai găsesc, Direcţia Sanitară Bucureşti nu le dă (vaccinuri - n.r)”, spune Alexiu.

Întrebată dacă această problemă va fi soluţionată, Sandra Alexiu a precizat că până când nu va fi făcută ordine în structura DSP Bucureşti nu va fi nicio schimbare, întrucât această situaţie este una cu care medicii de familie din Capitală se confruntă anual.

„Până nu sunt găsiţi responsabilii, cei care sunt vinovaţi de un astfel de management dezastruos în Direcţia Sanitară Bucureşti, nu. Pentru că lucrul acesta se întâmplă în fiecare an, avem colegi care nu au fost plătiţi pentru vaccinare din 2016, pentru că nu am fost în stare să gestioneze banii corect. Ni se refuză facturile la plată, ni se refuză raportările, sunt chemaţi, controlaţi la raportări ca hoţii de cai, ore întregi se uită pe fiecare vaccin, probabil că trebuie să justifice numărul mare de oameni care stau şi nu fac nimic. Nu se va rezolva, până când cineva nu o să facă ordine acolo (la DSP Bucureşti - n.r), nu se va rezolva”, a conchis Alexiu.

Taguri:
vaccin,
antigripal,
doze

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici