Medicii nu sunt vinovaţi de decesul patriarhului Teoctist

Comisia de jurisdicţie a Consiliului Naţional al Colegiul Medicilor din România (CMR) a stabilit că Ionel Sinescu şi Dan Tulbure nu se fac vinovaţi de decesul patriarhului Teoctist, acesta acceptând de bunăvoie şi în deplină cunoştinţă intervenţia chirurgicală.

1 afișare
Imaginea articolului Medicii nu sunt vinovaţi de decesul patriarhului Teoctist

Medicii nu sunt vinovaţi de decesul patriarhului Teoctist

"Comisia de jurisdicţie a Consiliului Naţional al Colegiul Medicilor din România a stabilit că Ionel Sinescu şi Dan Tulbure nu se fac vinovaţi, prin actele lor medicale, prin omisiuni sau prin pasivitate şi nici prin excese de decesul pacientului lor (patriarhul Teoctist - n.r.), care de bunăvoie şi în deplină cunoştinţă, li s-a încredinţat, cunoscându-şi şi apreciindu-şi informat situaţia medicală, precum şi riscurile la care se expunea. Decesul a survenit în urma acumulării unui număr de factori generali şi locali specifici şi nespecifici la un organism cu polimorbidităţi severe legate de vârsta şi de riscurile inerente unanim acceptate în această situaţie. Doctorii în cauză au avut în vedere, au luat măsurile de prevenire, au tratat fiecare complicaţie apărută, în mod corect şi la timp", a anunţat, joi, preşedintele Comisiei de jurisdicţie profesională din CMR, Gheorghe Borcean.

Propunerea de nevinovăţie va fi trimisă către Comisia Specială de Disciplină din CMR. Decizia Comisiei Superioare de Disciplină poate fi contestată în instanţă.

Patriarhul Teoctist a murit în 30 iulie, la ora 17.00, în urma unui stop cardiac, suferit ca urmare a complicaţiilor apărute după operaţia de prostată la care a fost supus în cursul aceleiaşi zile, la Institutul Clinic Fundeni.

După moartea Patriarhului, Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti s-a autosesizat în legătură cu procedeul de internare şi respectare a protocolului preoperator în cazul intervenţiei chirurgicale efectuate în cazul acestuia, de către doctorul Ioan Sinescu.

Ulterior, Consiliul Colegiului Medicilor Bucureşti a hotărât să trimită dosarul spre analiză Colegiului Medicilor din România cu menţiunea că nu a identificată nicio eroare medicală în intervenţia chirurgicală la care a fost supus Patriarhul Teoctist.

După ce Comisia de jurisdicţie a Colegiului Medicilor din România va finaliza propria anchetă, punctul său de vedere va fi transmis Comisiei Superioare de Disciplină care va avea propria analiză.

Şi ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a dispus o anchetă administrativă la Clinica de Chirurgie şi Transplant Renal Fundeni, comisia urmând să analizeze modul în care au fost respectate regulile şi procedurile legale privind internarea şi tratamentul la care a fost supus Patriarhul Teoctist. Ministerul Sănătăţii nu a prezentat până acum niciun punct de vedere legat de acest subiect.

Totodată, procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti au dispus o expertiză medico-legală în dosarul în care sunt investigate împrejurările care au condus la moartea Patriarhului Teoctist. Potrivit unor surse judiciare, expertiza a fost dispusă la începutul lunii octombrie şi urmează să fie efectuată la Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici