Meleşcanu: Ni s-a spus că avioanele Gripen aterizează şi pe autostradă, noi nu avem autostrăzi

Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, a declarat, după discuţiile cu reprezentanţii Guvernului suedez, că parlamentarilor li s-a spus, printre altele, că avioanele Gripen pot ateriza şi pe autostradă, el adăugând că aceasta este o problemă pentru că România nu are autostrăzi.

279 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu: Ni s-a spus că avioanele Gripen aterizează şi pe autostradă, noi nu avem autostrăzi

Meleşcanu: Ni s-a spus că avioanele Gripen aterizează şi pe autostradă, noi nu avem autostrăzi (Imagine: Razvan_Chirita/Mediafax Foto)

"Am discutat despre cât costă ora de zbor pe Gripen, care este posibilitatea de finanţare şi, nu în ultimul rând, despre offset - ce ar urma să livreze în schimbul achiziţionării avionelor respective. Au mai fost întrebări legate de în cât timp vor fi livrate avioanele, altele legate de pregătirea piloţilor, dacă se pot folosi aeroporturile din România în situaţia în care sunt şi dacă se poate ateriza pe autostradă. Au spus că da, aceasta este marea calitate iar noi le-am spus că problema e că noi nu avem autostrăzi şi ne-ar costa foarte scump să le facem", a spus Meleşcanu la finalul discuţiilor pe care le-a avut, la Senat, cu reprezentanţii Guvernului suedez veniţi să susţină oferta Gripen.

Meleşcanu a spus că din punctul de vedere al ofertei prezentate de reprezentanţii Gripen, suma de un milliard nu include şi armamentul care ar urma să fie instalat pe eventualele avioane Gripen.

"Dar există posibilitatea achiziţionării de armament din dotarea Forţelor Aeriene Suedeze. Nu am discutat despre costuri legate de armament, pentru că este în funcţie de ce vrei să pui pe avionul respectiv", a spus Meleşcanu.

Totodată, referindu-se la costul pe ora de zbor, Meleşcanu a spus că potrivit prezentării reprezentanţilor Gripen, ar fi vorba de o sumă sub 3300 de euro pe ora de zbor.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat a reamintit de asemenea că MIG-urile 21 Lancer vor ieşi din funcţiune în 2012-2013.

"În aceste condiţii, noi considerăm că Forţele Aeriene Române trebuie să fie dotate cu avioane. În ceea ce priveşte relaţia cu criza, depinde de contractul care se va face. Oferta de offset a companiei Gripen este de 100%. Dânşii promit 10.000 de locuri de muncă în plus în România, inclusiv cu montarea avioanelor aici, service şi aşa mai departe", a spus Meleşcanu întrebat dacă, în contextul actualei crize economice mai este oportună discuţia despre achiziţionarea de avioane.

În ceea ce priveşte modalităţile de plată în cazul achiziţionării de avioane Gripen, Meleşcanu a spus că există două variante.

"A fost o propunere din partea Gripen ca să se facă prin finanţare de către Guvernul Suedez cu o perioadă de graţie în care nu se plăteşte nimic şi cu dobânzi foarte joase după aceea. De asemenea s-a făcut o referire la posibilitatea achiziţionării lor în leasing, ceea ce înseamnă că toate obligaţiile legate de piesele de schimb aparţin furnizorului. Este o şansă pentru relansarea economiei româneşti, nu trebuie să ne gândim că sunt bani aruncaţi", a explicat Meleşcanu.

El a precizat că la discuţiile din Comisia de apărare de la Senat au fost invitaţi primii trei ofertanţi: SAAB, EADS, producătorul Eurofighter, dar şi compania Lockeed Martin cu avioanele F-16 precum şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea.

"La întâlnirea de marţi, ministrul Oprea a spus că nu poate să participe şi doreşte să fie reprogramat, iar reprezentanţii Lockheed au rugat să fie păsuiţi şi să reorganizăm. Deci probabil săptămâna viitoare sau în zece zile ne vom întâlni şi cu aceştia", a explicat Meleşcanu.

El a spus că deocamdată nu se cunoaşte procedura pe care Parlamentul o va adopta şi urmează să fie stabilit din punct de vedere juridic ce va trebui să adopte Parlamentul.

"Este vorba de un fel de aprobare generală a Parlamentului, pentru că responsabilitatea este a Executivului, care semnează contractul", a spus Meleşcanu.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că a primit de la premier memorandumul MApN şi o adresă privind aprobarea de către Parlament a achiziţionării avioanelor F-16, cererea fiind o premieră pentru Parlament şi trebuind stabilită procedura.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici