Boc a trimis Parlamentului cererea de a aproba achiziţionarea de F-16

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că a primit de la premier memorandumul MApN şi o adresă privind aprobarea de către Parlament a achiziţionării avioanelor F-16, cererea fiind o premieră pentru Parlament şi trebuind stabilită procedura.

36 afișări
Imaginea articolului Boc a trimis Parlamentului cererea de a aproba achiziţionarea de F-16

Boc a trimis Parlamentului cererea de a aproba achiziţionarea de F-16 (Imagine: Airforce)

"Premierul ne-a transmis o adresă însoţită de memorandumul MApN în baza căruia CSAT a recomandat achiziţionarea de avioane F-16, cerând Parlamentului aprobarea. Având în vedere că este o situaţie cu care nu ne-am mai confruntat, am cerut înscrierea pe ordinea de zi a primei şedinţe a Birourilor permanente reunite, pentru a stabili ce putem face şi care este procedura", a declarat Meleşcanu pentru MEDIAFAX.

Teodor Meleşcanu a spus că, din punctul de vedere al Parlamentului, sunt două probleme.

"În primul rând, trebuie să vedem ce se cere de la noi. Parlamentul nu este parte din puterea executivă, noi nu putem aproba vânzări, achiziţii. Aceasta este dintre atribuţiile Guvernului. Noi emitem legi. Deci, trebuie în primul rând să vedem ce ni se cere - un aviz, o recomandare… Şi apoi, pornind de la aceasta, trebuie să vedem care este procedura. Concret, ce vom face? Vom înscrie problema pe ordinea de zi a comisiilor, vom face raport şi apoi va fi discutat în plen? Formularea premierului, care cere Parlamentului aprobarea, presupune aprobare în plen. Sunt o serie de aspecte care trebuie clarificate şi am cerut deja Serviciului juridic să facă o evaluare ca să vedem care este procedura în acest caz", a explicat Meleşcanu.

Documentele trimise de către premierul Emil Boc sunt clasificate "secret".

În legătură cu modul în care parlamentarii vor avea acces la acestea, Teodor Meleşcanu a menţionat că, potrivit unei modificări legislative, senatorii şi deputaţii au acces la documentele clasificate ca secret, chiar dacă nu au certificat ORNISS, atât timp cât aceste documente sunt înscrise pe ordinea de zi a plenului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici