Membri ai Comisiei de anchetă privind terenurile de la Nana, audiaţi la PICCJ în dosarul lui Băsescu

Membri ai Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana sunt audiaţi, marţi, la Parchetul instanţei supreme, în dosarul fostului preşedinte Traian Băsescu privind şantajarea senatorului Gabriela Firea.

300 afișări
Imaginea articolului Membri ai Comisiei de anchetă privind terenurile de la Nana, audiaţi la PICCJ în dosarul lui Băsescu

Membri ai Comisiei de anchetă privind terenurile de la Nana, audiaţi la PICCJ în dosarul lui Băsescu (Imagine: Mediafax Foto / Octav Ganea)

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) i-au citat, în dosarul lui Traian Băsescu, pe deputatul Eugen Nicolicea şi senatorul Mircea Dobra, pentru a da declaraţi în calitatea lor de membri în Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi.

În acest dosar au dat declaraţii, la sfârşitul lunii martie, şi senatorii Şerban Nicolae şi Mihai Fifor.

Din Comisie au făcut parte deputaţii Eugen Nicolicea, Costel Alexe, Ioan Cupşa, Vicenţiu Mircea Irimie, Adrian Solomon şi senatorii Mihai Fifor, Gabriela Firea, Nicolae Şerban, Mircea Dobra, Iulian Dumitrescu şi Teiu Păunescu.

Senatorul Şerban Nicolae declara în 30 martie, după audierea sa la PICCJ, că, alături de alţi colegi, a semnat denunţul Gabrielei Firea privindu-l pe fostul preşedinte.

"Din punctul meu de vedere, reacţia lui Traian Băsescu era una de ameninţare directă. Am precizat că niciunul din ceilalţi membri ai Comisiei nu am primit astfel de atenţionări, să se potolească, să stea în banca lui... Este o scuză jenantă pentru orice bărbat într-o asemenea situaţie. Nu era nicio declaraţie politică, nu era nicio declaraţie spontană, nu era nicio declaraţie întâmplătoare era o declaraţie pe care a şi întărit-o, a repetat-o, era o declaraţie de antenţionare directă să se potolească. Din ce punct de vedere era una logică, va trebui să se stabilească", spunea atunci Şerban Nicolae.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost audiat, în 24 martie, în dosarul în care senatorul Gabriela Firea îl acuză de şantaj.

"Am dat o declaraţie completă pentru a clarifica lucrurile. Tot ce este necesar am declarat", spunea Traian Băsescu, la ieşirea din sediul PICCJ.

Fostul şef al statului a fost şi în 18 martie la Parchetul instanţei supreme, însă atunci el nu a fost audiat, ci doar i s-a adus la cunoştinţă faptul că este urmărit penal pentru şantaj.

Parchetul instanţei supreme a dispus, în 11 martie, începerea urmăririi penale pe numele lui Traian Băsescu.

Anchetatorii au redeschis, în 30 decembrie 2014, dosarul în care Gabriela Firea îl acuză pe Traian Băsescu de şantaj, întrucât fostul şef al statului nu mai beneficiază de imunitate.

Cercetările în acest dosar fuseseră suspendate de procurori până la finalizarea mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu.

Parchetul instanţei supreme anunţa, în 18 aprilie 2014, că a dispus urmărirea penală pentru şantaj, în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată şi sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mişcare a acţiunii penale a fost suspendată, întrucât preşedintele are imunitate.

Scandalul Băsescu - Firea a început după ce fostul preşedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că şi acum poate spune că aceasta este "o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist". "Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", a spus Băsescu.

Fostul şef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este "o şantajistă de profesie". "Nu e un atac la o femeie, e un atac la o şantajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine şcoala turnătorului Felix", preciza Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că îi recomandă premierului Victor Ponta să nu o ia pe "senatoarea şantajistă" Gabriela Firea ca purtător de cuvânt la alegeri pentru coaliţie, pentru că aceasta poartă ghinion bărbatului despre care spune că vrea să îl protejeze. Băsescu a ţinut totodată să amintească prestaţia Gabrielei Firea din campania pentru prezidenţiale a lui Mugur Isărescu.

Gabriela Firea a reacţionat în 14 aprilie, afirmând că aşteaptă cu interes reacţiile instituţiilor şi ale ambasadelor statelor democratice faţă de acest "act flagrant de intimidare a unui senator".

Firea preciza, într-o postare pe Facebook, că preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, în seara zilei de 13 aprilie 2014, într-o emisiune televizată, "un mesaj fără niciun echivoc" legat de activitatea ei în Comisia Călăraşi.

"Aştept cu interes reacţiile instituţiilor statului şi ale ambasadelor statelor democratice faţă de acest act flagrant de intimidare a unui senator al României!", scria Gabriela Firea, pe Facebook.

Ulterior, senatorul PSD a depus, în 16 aprilie 2014, la Parchetul instanţei supreme, o plângere pe numele lui Traian Băsescu, pentru ameninţare şi şantaj.

În plus, 176 de parlamentari, în frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea şi Ilie Sârbu, au semnat un denunţ de şantaj împotriva lui Traian Băsescu, depus în 17 aprilie 2014, la Parchetul instanţei supreme.

Premierul Victor Ponta a spus atunci că a semnat documentul şi a precizat că gestul este determinat de ameninţările pe care şeful statului le-a adus unui senator al României. Ponta a precizat că a fost primul care a semnat plângerea penală formulată pe numele lui Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici