Membri ai Greenpeace au intrat cu forţa în cabinetul ministrului Mediului. Borbely: Doi dintre ei s-au legat de calorifer. Am avut o convieţuire paşnică în birou

Mai mulţi membri Greenpeace au forţat intrarea în Ministerul Mediului, au reuşit să treacă de jandarmul de la poartă şi au intrat în biroul ministrului Mediului, unde au protestat faţă de proiectul Roşia Montană, doi dintre ei legându-se cu un lanţ de caloriferul din birou.

4789 afișări
Imaginea articolului Membri ai Greenpeace au intrat cu forţa în cabinetul ministrului Mediului. Borbely: Doi dintre ei s-au legat de calorifer. Am avut o convieţuire paşnică în birou

Laszlo Borbely (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat marţi că a avut o discuţie cu reprezentanţii Greenpeace care au intrat cu forţa în biroul său, precizând că doi dintre ei sunt legaţi de calorifer şi că le va cere să plece pentru că va trebui să-şi continue activitatea.

Ministrul Mediului a precizat că protestatarii i-au cerut să le spună ce e cu Roşia Montana.

"Eu sunt un om amabil şi chiar dacă au depăşit toate prevederile legale, pentru că s-au legat cu lanţuri de calorifer şi s-au aşezat acolo, am avut o discuţie de trei sferturi de oră şi le-am explicat punctul meu de vedere care este foarte clar încă de la preluarea mandatului: nu propun un aviz de mediu decât dacă sunt sută la sută convins că nu dăunează mediului", a declarat Laszlo Borbely.

El le-a mai spus protestatarilor că studiul de impact nu este finalizat şi că nu poate spune acum când va merge la Guvern cu o propunere, pentru că mai sunt "două - trei probleme de rezolvat".

"Au cerut să le spun clar că sunt împotriva proiectului. Le-am zis că e în analiză. Stau la mine în birou, nicio problemă, e în desfăşurare activitatea. După o anumită perioadă o să le cerem să plece. A fost un dialog, le-am zis că dacă pot să vină cu sugestii, argumente tehnice, le stau la dispoziţie", a mai spus ministrul.

El a menţionat că doi dintre reprezentanţii Greenpeace s-au legat de calorifer, precizând că "e în stilul lor".

"Au intrat în timpul unei discuţii. Şi-au dat şi ei seama că poziţia mea este una corectă, dar ei au mandat. Eu am fost amabil şi nu am început să fac scandal. Acum avem o convieţuire paşnică în birou", a mai spus Laszlo Borbely.

Demnitarul a recunoscut că protestatarii au intrat în biroul său în timp ce era într-o discuţie.

"Îmi continui activitatea, probabil e ziua porţilor deschise la Ministerul Mediului", a glumit ministrul.

Surse din Ministerul Mediului au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că "mai mult de 20 de tineri", activişti ai organizaţiei Greenpeace, "au dat buzna" în minister, jandarmul de la poartă neputând să-i oprească pe toţi.

"Oamenii au trecut de paznic şi au urcat în biroul ministrului, unde se află şi acum, fie în birou, fie în anticameră la secretariat şi aşteaptă cu pancarte împotriva Roşiei Montane, probabil să vină presa sau poliţia", au declarat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Mediului.

În jurul orei 11.30, când activiştii Greenpeace au intrat în birou, ministrul era într-o întâlnire.

Membrii Greenpeace au fost legitimaţi de jandarmii care au ajuns la faţa locului.

Protestul s-a încheiat după ce activiştii au fost convinşi să plece de bunăvoie.

Potestatarii şi-au transmis mesajul după care au înţeles să plece şi să nu blocheze activitatea instituţiei, prezenţa lor în biroul ministrului şi în secretariatul cabinetului fiind evident perturbatoare, a declarat, pentru MEDIAFAX, o sursă din minister.

Potrivit acesteia, protestul a decurs absolut paşnic, la fel şi intervenţia Jandarmeriei. "Singurul moment spectaculos a fost atunci când cei de la Jandarmerie au tăiat lanţurile cu care o parte dintre ei se legaseră de un calorifer în cabinet", a mai declarat sursa citată.

La momentul transmiterii acestei ştiri ultimii câţiva protestatari erau legitimaţi de jandarmi, majoritatea părăsind deja clădirea instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici