Membrii comunităţii LGBT ies miercuri seară în stradă, ca reacţie la decizia CCR

Mai mulţi membri ai comunităţii de lesbiene, gay, bisexuali şi transexuali (LGBT) se întâlnesc miercuri seară, în Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de decizia CCR prin care s-a dat aviz pozitiv pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei.

1973 afișări
Imaginea articolului Membrii comunităţii LGBT ies miercuri seară în stradă, ca reacţie la decizia CCR

Membrii comunităţii LGBT ies miercuri seară în stradă, ca reacţie la decizia CCR

Pe lângă Asociaţia Accept, alte două organizaţii de apărare a drepturilor comunităţii LGBT se arată nemulţumite de decizia CCR, de miercuri, prin care s-a dat aviz pozitiv pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei în cazul definiţiei căsătoriei. Membri ai comunităţii LGBT şi aliaţi din asociaţiile MozaiQ şi TRANSform anunţă că ies, miercuri seară, în stradă.

"În această seară, începând cu ora 19:00, membrii comunităţii LGBT+ şi aliaţii lor se vor întâlni în capitală, în Piaţa Universităţii, ca reacţie la decizia CCR", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Reprezentanţii celor două asociaţii consideră "regratabilă" hotărârea de miercuri a CCR şi spun că poate duce la o "proliferare a practicilor prin care tirania majorităţii domină minoritatea".

"Astăzi, drepturile persoanelor LGBT sunt puse sub semnul întrebării. Mâine ar putea fi puse la îndoială drepturile reproductive ale femeilor sau drepturile minorităţii rome. Cât timp comunitatea LGBT nu este protejată de statul român, niciun alt cetăţean nu se poate simţi în siguranţă. In aceste momente de maxima tensiune, solidaritatea cu comunitatea LGBT este absolut necesara", se notează în comunicat.

Ca şi cei de la Asociaţia Accept, cele două organizaţii transmit Parlamentului că are "datoria de a urmări interesul general al societăţii, inclusiv al persoanelor LGBT" şi că trebuie să respingă iniţiativa pentru că poate duce la "creşterea tensiunilor sociale şi a faptelor bazate pe ură".

Reprezentanţii Asociaţiei Accept au făcut şi ei un apel către clasa politică "să acţioneze cu responsabilitate" şi solicită Parlamentului să clarifice întrebarea ce va fi pusă românilor la referendumul de revizuire a Constituţiei.

„Regretam că prejudecăţile societăţii au determinat Curtea să se dezică de standardele internaţionale de drepturile omului în materie de familie şi respect pentru demnitate umană. Hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului, care stabilesc normele în materie de drepturi fundamentale, arată clar şi consecvent că dreptul la viaţă intimă, privată şi de familie al persoanelor LGBT trebuie recunoscut şi respectat printr-o formă de protecţie oferită de statele membre ale Consiliului Europei,” a declarat Romaniţa Iordache, vicepreşedinte, Asociaţia Accept.

Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, în sensul în care aceasta respectă limitele revizurii, însă judectorii nu s-au pronunţat pe fondul problemei-definirea căsătoriei ca uniune între femeie şi bărbat- nici asupra oportunităţii. Decizia a fost luată în unanimitate şi, drept consecinţă, iniţiativa poate intra în dezbaterea Parlamentului, unde este însă nevoie de o majoritate calificată pentru a fi adoptată. În cazul în care ar fi aprobată de Parlament, propunerea trebuie să fie supusă şi unui referendum naţional.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici