Membru al CNI vizat într-un dosar de fals intelectual, apărat de colega sa Alice Dăghici

Unul dintre membrii Consiliului Naţional de Integritate, Tiberius Tănase, este vizat într-un dosar pentru fals intelectual, în legătură cu modificarea unor note de concurs de la Ministerul Muncii, avocatul acestuia fiind Alice Drăghici, reprezentantul Partidul Conservator în CNI.

547 afișări
Imaginea articolului Membru al CNI vizat într-un dosar de fals intelectual, apărat de colega sa Alice Dăghici

Membru al CNI vizat într-un dosar de fals intelectual, apărat de colega sa Alice Dăghici (Imagine: Mediafax Foto)

Tiberius Tănase este judecat într-un dosar înregistrat la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, alături de membri ai comisiei de concurs pentru ocuparea unui post de inspector general adjunct la Inspecţia Muncii din cadrul Ministerului Muncii, din 2003, respectiv Mihai Ciulcov şi Oana Ileana Cazan.

În 2003, Ministerul Muncii a organizat un concurs pentru ocuparea funcţiei de inspector general de stat adjunct. În ultima fază a concursului pentru post au rămas doi candidaţi: Valentina Conţescu şi Dănuţ Radu. Cel din urmă a contestat acest concurs şi a obţinut, printr-o sentinţă definitivă, anularea examenului şi numirea în funcţia de inspector general de stat adjunct pe relaţii de muncă a Valentinei Conţescu, în 2004.

Numai că Dănuţ Radu a formulat şi plângeri penale împotriva membrilor comisiei, acuzându-i că au falsificat notele acordate. Parchetul Judecătoriei sectorului 1 a soluţionat acest dosar, în 2006, prin neînceperea urmăririi penale faţă de membrii comisiei de concurs.

În acelaşi an, Dănuţ Radu a contestat soluţia procurorilor la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti. În primă fază, intanţa a respins contestaţia lui Dănuţ Radu.

"Instanţa constată faptul că s-a revenit asupra notelor menţionate de borderoul de notare este regretabil şi presupune lipsă de diligenţă din partea membrilor comisiei, însă simpla săvârşire a acestei erori nu poate conduce la concluzia că intimaţii (membrii comisiei de concurs, n.r.) au urmărit prin acest lucru să producă consecinţe juridice contrare legii", arată judecătorul în motivare.

Această decizie a fost însă anulată de instanţa superioară, Tribunalul Bucureşti.

În 20 decembrie 2006, Tribunalul Bucureşti a decis că acest dosar trebuia reţinut de instanţa inferioară pentru judecare şi anulează rezoluţia procurorilor. "Admite în parte plângerea formulată de Radu Gheorghe Dănuţ, desfiinţează în parte rezoluţia procurorului, reţine cauza spre judecare şi o trimite spre compententă soluţionare Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute şi pedepsite de articolele 289 şi 291 Cod Penal privind inculpaţii Ciulcov Mihail, Oana Cazan şi Tiberius Florin Tănase", se arată în motivarea deciziei.

Magistratul Tribunalului Bucureşti a apreciat că cei trei membri ai comisiei ar trebui anchetaţi pentru fals în înscrisuri şi uz de fals. Instanţa consideră că borderoul de notare este un înscris oficial. Astfel, judecătorul a luat în calcul şi raportul de expertiză criminalistă care concluzionează că notele din borderoul de examinare au fost modificate.

Notele Valetinei Conţescu au fost modificate: la rubrica verticală «Mihail Ciulcov» a fost modficată din 9,0 în 9, 80, cea de a doua notă de la rubrica verticală «Oana Cazan» a fost modificată din 9,0 în 9,80, cea de a cincea notă din rubrica verticală «Tiberius Tănase» a fost modificată de la 9,00 în 9,80 - 10,00. La rubrica semnată de Tiberius Tănase a fost modificată inlcusiv nota lui Dănuţ Radu, din 8,25 în 8,75 sau din 8,75 în 8,25, ca în final să rămână 8,00.

"Ca atare, inculpaţii au alterat adevărul cu prilejul întocmirii unui înscris oficial - borderoul în litigiu - prin efectuarea modificăriii notelor, atestate prin raportul de expertiză criminalistică, având reprezentarea faptei lor, creând prin aceasta o stare de pericol pentru încrederea publică de care trebuie să se bucure un asemenea înscris. Sunt indicii şi în legătură cu folosirea de către inculpaţi a unui înscris oficial despre care au avut cunoştiinţă că este falsificat, urmărind prin aceasta producerea unei conseciinţe juridice, aşa încât se impune judecarea acestora şi pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals", arată magistratul în sentinţă, care a restituit cauza la Judecătoria sectorului 1 pentru soluţionare.

Astfel, un alt complet de judecată al Judecătoriei sectorului 1 a judecat dosarul şi a decis, în martie anul acesta, să trimită dosarul la Parchetul Judecătoriei sectorului 1 "în vederea începerii urmării penale faţă de Mihai Ciulcov, Oana Cazan şi Tiberius Tănase".

Şi această decizie a fost atacată cu recurs, la Tribunalul Bucureşti. Această instanţă, printr-un complet de trei judecători, a decis să retrimită dosarul pe rolul Judecătoriei sectorului 1 "pentru continuarea judecăţii" considerând că sunt "probe suficiente" pentru judecarea cauzei, în iulie.

Dosarul privind acuzaţiile lui Tiberius Tănase privind falsul intelectual şi uzul de fals se află pe rolul Judecătoriei sectorului 1. La ultimul termen de judecată, magistratul căruia i s-a repartizat cauza a făcut o cere de abţinere deoarece este acelaşi care decisese trimiterea dosarului la procurori, pentru începerea urmării penale.

Tănase şi-a angajat ca avocat în acest proces, din septembrie, un alt membru Consiliul Naţional de Integritate, Alice Drăghici, căreia i s-a cerut demisia din CNI ca urmare a imixtionării în activitatea inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate, însă Consiliul, cu majoritate de voturi, s-a opus. Tănase s-a abţinut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici