Membru în Comitetul director al SRR, găsit incompatibil şi cu fals în declaraţii de ANI

Maria Pintilie, membru în Comitetul Director al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), a fost găsită în incompatibilitate de ANI, întrucât este şi administrator al unei societăţi, şi cu fals în declaraţii, deoarece nu a menţionat această din urmă calitate în declaraţiile de interese.

199 afișări
Imaginea articolului Membru în Comitetul director al SRR, găsit incompatibil şi cu fals în declaraţii de ANI

Membru în Comitetul director al SRR, găsit incompatibil şi cu fals în declaraţii de ANI

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul Mariei Pintilie, membru al Comitetului Director al Societăţii Române de Radiodifuziune, întrucât, începând cu data de 1 martie 2012, exercită, simultan cu funcţia de membru al Comitetului Director, şi funcţia de administrator al SC INCON EXPERT SRL.

Întrucât Maria Pintilie nu a menţionat deţinerea funcţiei de administrator, în declaraţiile de interese depuse în calitate de membru al Comitetului Director al SRR, au rezultat indicii privind săvârşirea de către acesta a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 326 din Codul Penal al României, conform căruia "declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute la art. 175, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă".

Agenţia Naţională de Integritate a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, Bucureşti, în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 326 din Codul Penal al României.

Conform art. 99, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003, "persoanelor care exercită următoarele demnităţi publice şi funcţii publice de autoritate din cadrul autorităţilor şi instituţiilor aflate exclusiv sub control parlamentar: [...] membrii [...] comitetelor directoare ale Societăţii Române de de Radiodifuziune, li se aplică [...] regimul incompatibilităţilor prevăzut [...] pentru miniştri şi, respectiv, secretari de stat [...]".

Astfel, Maria Pintilie nu a respectat dispoziţiile art. 84, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora "funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu [...] funcţia de [...] administrator [...] la societăţile comerciale […]".

Totodată, ea a încălcat dispoziţiile art. 99, alin. (4) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora "persoanele care ocupă demnităţile publice şi funcţiile publice de autoritate din cadrul autorităţilor şi instituţiilor prevăzute la alin. (1), dacă se află într-un caz de incompatibilitate, vor informa, în termen de 15 zile, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor şi, respectiv, Senatului", precum şi dispoziţiile art. 99, alin. (5) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora "în termen de 60 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin.(4), persoanele care exercită demnităţile publice şi funcţiile publice prevăzute la alin. (1) vor opta între aceste funcţii şi cele care sunt incompatibile cu acestea, demisionând din funcţia care a generat cazul de incompatibilitate".

De asemenea, Maria Pintilie nu a respectat nici dispoziţiile art. 7, lit. i) din contractul civil încheiat cu SRR, potrivit cărora "prestatorul (membrul Comitetului Director, n.r.) se obligă [...] să notifice comitetul director în legătură cu intervenirea unei eventuale situaţii privind incompatibilitatea, de natura celor prevăzute la art. 10 din Regulament, precum şi în alte acte normative incidente", precum şi dispoziţiile art. 10, alin. (1) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comitetului Director al SRR, potrivit cărora "membrii Comitetului Director al Societăţii Române de Radiodifuziune nu pot face parte din consiliul de administraţie al unei societăţi comerciale sau participa la societăţi comerciale […]".

Maria Pintilie deţine, începând cu data de 12 ianuarie 1996, calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator al SC INCON EXPERT SRL, iar, începând cu data de 1 martie 2012, deţine şi funcţia de membru al Comitetului Director al Societăţii Române de Radiodifuziune (pe o perioadă terminată de 24 luni).

Ea a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare, după ce fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici