Meserii printre deţinuţi: şoferi, zidari, dar şi programatori, cârmaci, detectivi sau ţapinari

Peste 60 la sută dintre deţinuţii din închisorile româneşti erau şomeri la momentul la care au fost arestaţi pentru comiterea faptelor, cei mai mulţi dintre cei care aveau o meserie atunci când au ajuns în penitenciare fiind agricultori, zidari, muncitori sau şoferi.

119 afișări
Imaginea articolului Meserii printre deţinuţi: şoferi, zidari, dar şi programatori, cârmaci, detectivi sau ţapinari

Meserii printre deţinuţi: şoferi, zidari, dar şi programatori, cârmaci, detectivi sau ţapinari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform unor date furnizate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), 17.596 din cei 28.115 de oameni aflaţi în detenţie în închisorile româneşti nu aveau o ocupaţie atunci când au fost arestaţi. Alţi 775 erau agricultori, 522 zidari, 440 muncitori şi 371 şoferi.

Alţi 79 dintre deţinuţii români erau ospătari şi 78 bucătari la momentul arestării pentru diferite fapte penale comise. Alţi 31 erau croitori, 28 frizeri, câte 19 erau muzicanţi sau fochişti, 16 erau pescari şi zece tapiţeri.

Există şi oameni care înainte de a intra în închisoare aveau meserii care necesită, în principiu, studii superioare. Astfel, în închisorile româneşti există şase programatori, tot atâţia operatori de computere, zece avocaţi, tot atâţia asistenţi medicali, 12 profesori, opt electronişti, şapte directori comerciali şi şase directori generali.

În statistica ANP apar şi oameni care la încarcerare aveau meserii precum motostivuitorist (şapte deţinuţi), florar (şase), recepţioner (trei) sau chiar bijutier (doi deţinuţi).

Există în închisori şi doi deţinuţi care au fost pictori, doi care au fost actori profesionişti, dar şi doi foşti acari, patru foşti ziarişti, un fost detectiv sau un fost disc-jockey.

Tot în închisorile României pot fi întâlniţi, potrivit statisticii întocmite de ANP pe baza declaraţiilor date de deţinuţi a momentul la care au fost încarceraţi, un fost modist, un fost ţapinar şi un fost coşar, dar şi un fost cârmaci.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici