Mii de credincioşi, aşteptaţi la întronizarea celui de-al şaselea partriarh al BOR

Mii de credincioşi, altături de personalităţi ale vieţii politice şi sociale, membri ai unor delegaţii ale diferitelor culte din ţară şi străinătate, sunt aşteptaţi, duminică, să participe la întronizarea Prea Fericitului Daniel, cel de al şaselea partriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

2 afișări
Imaginea articolului Mii de credincioşi, aşteptaţi la întronizarea celui de-al şaselea partriarh al BOR

Mii de credincioşi, aşteptaţi la întronizarea celui de-al şaselea partriarh al BOR

Ceremonia de duminică, de întronizare a succesorului Patriarhlui Teoctist - care a condus Biserica în ultimele două decenii - este prima de acest fel care are loc după perioada comunistă, când manifestaţiile de acest fel erau interzise şi va cuprinde un Te Deum de întronizare, citirea Gramatei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înmânarea însemnelor patriarhale de către mitropoliţi, aşezarea în tronul patriarhal, un cuvânt rostit în numele Sfântului Sinod al BOR de către ÎPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, apoi cuvântul PF Daniel.

Potrivit Patriarhiei Române, accesul credincioşilor în Catedrala Patriarhală va fi interzis pe durata ceremoniei de întronizare a PF Daniel.

Va urma semnarea Actului din Condica de Aur a Patriarhiei Române - în Palatul Patriarhiei, şedinţa solemnă a Sfântului Sinod pentru prezentarea mesajelor oficiale de felicitare - în Aula Palatului Patriarhiei.

După-amiază, preşedintele Traian Băsescu va decerna - la Palatul Cotroceni, noului patriarh, Ordinului Naţional Steaua României în Grad de Mare Cruce.

Sfântul Sinod l-a validat, pe 12 septembrie, pe ÎPS Daniel în funcţia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, stabilind atunci ca în 30 septembrie să aibă loc ceremonia de învestire a acestuia în noua funcţie.

ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost ales patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, acesta primind voturile a 95 de membri ai Colegiului Electoral Bisericesc.

După alegerea noului patriarh de către membrii Colegiului Electoral Bisericesc, rezultatul a fost consemnat într-un proces-verbal la care s-au anexat buletinele voturilor exprimate. Actele alegerii au fost înaintate Sfântului Sinod, care le-a examinat din punct de vedere canonic şi a validat alegerea.

Noul patriarh va avea titulatura "Prea Fericirea Sa, Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Prea Fericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici