Mii de oameni, la cozi pentru porţii de fasole şi cârnaţi oferite gratuit de 1 Decembrie - FOTO

Mii de oameni au stat la cozi, în mai multe oraşe din ţară, pentru a primi o porţie gratuită de fasole şi cârnaţi oferită de autorităţile locale cu ocazia Zilei Naţionale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1247 afișări
Imaginea articolului Mii de oameni, la cozi pentru porţii de fasole şi cârnaţi oferite gratuit de 1 Decembrie - FOTO

Mii de oameni, la cozi pentru porţii de fasole şi cârnaţi oferite gratuit de 1 Decembrie (Imagine: Dan Lungu/Mediafax Foto)

Alba Iulia: Mii de oameni, la cozi pentru cele 6.000 de porţii de friptură şi cârnaţi oferite gratuit

Câteva mii de oameni aşteaptă, la Alba Iulia, la corturile cu bucătării de campanie în care se distribuie porţii gratuite de friptură şi cârnaţi şi un pahar cu vin.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că autorităţile locale au pregătit peste 6.000 de porţii de friptură şi cârnaţi, dar şi aproape 800 de litri de vin, care vor fi distribuite gratuit participanţilor la manifestările organizate la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naţionale.

Potrivit acestuia, mâncarea a fost pregătită în bucătăria unui hotel din Alba Iulia şi este distribuită prin mai multe punte amplasate în şanţurile Cetăţii Alba Carolina, în latura de Vest.

O parte dintre cei care au reuşit să primească o porţie de mâncare gratuită au întins adevărate mese, folosind pentru a-şi aşeza mâncarea şi paharul de vin bazinele de apă şi canalizare sau chiar zidurile cetăţii.

"Mâncarea este bună. Am ieşit la picnic”, a spus, râzând, un bărbat care folosea, împreună cu alţi oameni, pe post de masă unul dintre bazinele de apă din interiorul şanţurilor cetăţii.

"Am vrut să gustăm şi noi friptura pregătită, dar renunţăm că e prea mare aglomeraţie. Ne omoară acolo”, a afirmat, la rândul ei, o pensionară, care a renunţat să mai stea la coada formată la unul dintre punctele de distribuţie a mesei populare.

La Alba Iulia manifestările au cuprins, luni, şi o paradă militară cu aproximativ 860 de militară şi tehnică de luptă la care au asistat aproape 25.000 de oameni, potrivit estimării autorităţilor locale.

Printre oficialităţile care au asistat la parada militară s-a aflat şi preşedintele ales Klaus Iohannis. El a plecat de la Alba Iulia imediat după defilarea trupelor şi a tehnicii militare, nu înainte de a saluta mai mulţi oameni din mulţime, care îi scandau numele.

Constanţa: Radu Mazăre a mâncat fasole cu cârnaţi şi a patinat

Primarul Radu Mazăre a petrecut Ziua Naţională a României la un patinoar inaugurat luni, şi a mâncat fasole cu cârnaţi, sfătuindu-i pe români să lase deoparte duşmănia fie ea politică sau personală şi să se iubească.

Radu Mazăre şi-a început ziua în cartierul CET, una din zonele unde Primăria oferă gratuit constănţenilor fasole cu cârnaţi. Peste 100 de oameni se aflau în zona respectivă atunci când Radu Mazăre şi-a făcut apariţia. El i-a salutat pe cei prezenţi după care a gustat din bucatele pregătite pentru această zi, spunând că i-au plăcut, după care a dansat cu oamenii pe muzica populară oferită cu prilejul Zilei Naţionale.

Apoi, el mers la un patinoar inaugurat chiar de 1 Decembrie în staţiunea Mamaia, fiind însoţit de mai mulţi copii pe care i-a luat din cartierul CET de unde mâncase fasole cu cârnaţi. Edilul le-a cumpărat acestora căciuli şi mănuşi pentru că puteau intra pe gheaţă fără acestea. “I-am luat la patinoar. Le-am luat mănuşi, căciuli, nu puteau să patineze fără mănuşi şi fără căciuli”, a explicat Mazăre.

În scurt timp, primarul Constanţei a intrat pe patinoar şi a devenit principala atracţie. El a patinat alături de copiii aflaţi pe gheaţă şi a făcut chiar şi un trenuleţ împreună cu aceştia.  Edilul i-a sfătuit pe părinţi să nu-şi mai lase copiii pe patinoar fără mănuşi deoarece aceştiua riscă să se accidenteze. Mazăre a recunoscut că sportul său de iarnă preferat este schiul, dar îi place şi patinajul. “Cel mai mult îmi place schiul, acolo sunt profesor. Pe patine mă dau cinci la sută din ce ştiu să mă dau pe schiuri. Patinoarul e bun pentru copii şi dacă tot stau pe aici în iarna asta o să avem lecţii de patinat”, a spus primarul.

El a transmis şi un mesaj de Ziua Naţională, urându-le românilor să lase deoparte duşmănia şi să se iubească. “Le urez să lase deoparte ranchiuna fie că este politică, fie că este duşmănie personală că suntem români şi trebuie să avem grijă să ne iubim unii pe ceilalţi”, a transmis Radu Mazăre.

Primăria Constanţa oferă de 1 Decembrie peste 30 de mii de porţi de fasole cu cârnaţi în cinci zone din municipiu. Oamenii mai au parte şi de un program artistic în locaţiile respective.

Iaşi: 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert

Primăria a oferit participanţilor 5.000 de porţi de fasole cu cârnaţi şi vin fiert, fiind pentru prima dată când de 1 Decembrie se organizează la Iaşi un ”ospăţ” în aer liber. Mâncarea a fost pregătită la cantina Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi.

Pentru a se evita aglomeraţia, au fost montate garduri metalice în zona respectivă, intrarea fiind permisă în grupuri de câte 30 de persoane.

Suceava: Mii de oameni la evenimentele de 1 Decembrie

După parada militară, sucevenii au mers să mănânce fasole cu cârnaţi şi să asiste la spectacolele folclorice organizate pe esplanada din centrul oraşului, mulţi dintre ei, în special copiii, îndreptându-se spre zona Palatului Administrativ unde a fost expusă tehnica militară care a participat la paradă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici