Mii de oameni, printre care şi numeroşi oficiali europeni, la inaugurarea parţială a Mănăstirii Maria Radna

Mănăstirea Maria Radna din oraşul arădean Lipova a fost inaugurată parţial, duminică, după lucrări de reabilitare în valoare de peste 10 milioane de euro, începute în urmă cu trei ani, la eveniment participând mii de persoane, între care numeroşi oficiali europeni şi un trimis al Papei Francisc.

975 afișări
Imaginea articolului Mii de oameni, printre care şi numeroşi oficiali europeni, la inaugurarea parţială a Mănăstirii Maria Radna

Mii de oameni, printre care şi numeroşi oficiali europeni, la inaugurarea parţială a Mănăstirii Maria Radna (Foto: Marian Buga / Mediafax Foto)

Ceremoniile dedicate binecuvântării lucrărilor de restaurare a Mănăstirii Maria Radna au început duminică dimineaţă şi vor dura pe tot parcursul zilei, fiind prezenţi numeroşi oficiali din ţări europene şi câteva mii de credincioşi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La eveniment au fost invitaţi, printre alţii, Papa Francisc şi preşedintele României, Klaus Iohannis, însă aceştia nu participă la ceremonii. Papa Francisc a trimis un mesaj printr-un delegat special, cardinalul Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Köln. Acesta a citit în faţa celor prezenţi o scrisoare transmisă de Papa Francisc, în care se arată că evenimentul de la Lipova este "de importanţă globală".

Printre oficialii prezenţi se numără Hartmut Koschyk, însărcinat al Guvernului federal german pentru problemele imigranţilor şi ale minorităţilor naţionale germane din estul Europei, Soltész Miklós, secretar de stat pentru problemele cultelor, minorităţilor şi asociaţiilor civice în Guvernul ungar, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, din partea Guvernului României, Király András, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, şi Reinhold Gall, ministru de interne al Landului Baden-Württemberg şi membru al Parlamentului regional.

Mai sunt prezenţi parlamentari români şi străini, ambasadori şi oficiali locali din mai multe ţări, astfel încât accesul în biserica în care se ţin slujbele este doar pentru cei aproximativ 400 de invitaţi speciali, iar mii de persoane au posibilitatea de a urmări ce se întâmplă în biserică pe două ecrane uriaşe, amplasate în parcul din faţa bazilicii.

În biserică oficiază peste douăzeci de arhiepiscopi, episcopi şi delegaţi diecezani din ţară şi străinătate, iar predica a fost rostită în limba germană de către Joachim Meisner, aceasta fiind imediat prezentată şi în limbile română şi maghiară de doi preoţi concelebranţi.

Lucrările de restaurare vor fi încheiate în 1 decembrie, conform noului termen, iniţial fiind prevăzut ca şantierul să fie închis în iulie, pentru ca la evenimentul de duminică să existe acces în toate clădirile şi parcurile din jur. Execuţia lucrărilor se află, însă, la un stadiu de 80 la sută, existând imobile în care se lucrează la finisaje, în timp ce parcurile şi căile de acces din jur sunt în curs de reamenajare.

Programul de reabilitare de care beneficiază mănăstirea este în valoare de 47,14 milioane de lei, adică peste 10 milioane de euro, fiind cea mai mare finanţare primită de un lăcaş de cult din România. Până la acest proiect, finanţările nu depăşeau două milioane de euro, conform reprezentanţilor Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara, de care aparţine mănăstirea.

În complexul de clădiri au fost amenajate o bibliotecă cu 10.000 de volume vechi, un muzeu, o expoziţie permanentă şi săli de conferinţe, fiind restaurate trei clădiri declarate monumente istorice.

Reprezentanţii mănăstirii au spus că întregul complex va intra într-un circuit turistic permanent de la finalul lui 2015, estimându-se că se va dubla numărul de vizitatori, acum fiind de 80.000 pe an.

Mănăstirea franciscană Maria Radna poartă hramul Maicii Domnului şi, conform înscrisurilor, prima biserică a fost ridicată în 1520, dar lăcaşul a fost distrus de două ori, sub ocupaţia turcească şi de un incendiu. În biserică există o icoană a Maicii Domnului, care nu a fost distrusă de turci şi incendiu, motiv pentru care este considerată făcătoare de minuni.

Biserica actuală a fost sfinţită în 1767, iar in 1992 a fost declarată Basilica Papală Maica Harurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici