Minerii care lucrează în subteran vor primi, pentru luna februarie, tichete cadou de 300 de lei

Minerii din Valea Jiului vor primi pentru luna februarie tichete cadou în valoare de 300 de lei, ele reprezentând compensările salariale acceptate prin actul adiţional încheiat la începutul lunii februarie la Contractul Colectiv de Muncă şi acceptat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton.

203 afișări
Imaginea articolului Minerii care lucrează în subteran vor primi, pentru luna februarie, tichete cadou de 300 de lei

Minerii care lucrează în subteran vor primi, pentru luna februarie, tichete cadou de 300 de lei (Imagine: Gigi Ciuncanu/Arhiva Mediafax Foto)

Minerii din Valea Jiului, care au încetat, vineri, protestul, după ce liderii de sindicat au căzut de acord cu administraţia CNH şi Ministerul Economiei, vor primi pentru luna februarie tichete cadou.

Potrivit lui Petre Nica, preşedintele Sindicatului "Muntele", drepturile obţinute pentru mineri se vor încadra în limita bugetului de venituri al Companiei. Totodată, sindicatul "Muntele" a anunţat, duminică, printr-un comunicat de presă, că între administraţia CNH şi partenerii de dialog social a fost încheiat un protocol care se referă la drepturile aferente lunii februarie.

"Comisiile de negociere la nivel de Compania Naţională a Huilei din Petroşani au stabilit, de comun acord, că angajaţii încadraţi în condiţii speciale de muncă (subteran - n.r.) vor primi, pentru luna februarie, tichete cadou în valoare de 300 de lei/salariat, în funcţie de cota procentuală de intrare în subteran. Această sumă compensează diferenţa de 100 de lei la sporul de periculozitate, dar şi drepturile salariale ce nu au fost acordate din cauza neaplicării Actului adiţional numărul 1112 din data de 2 februarie 2012", se arată în comunicat.

Potrivit aceluiaşi document, Sindicatul Muntele a acţionat în instanţă Compania Naţională a Huilei pentru nerespectarea Actului adiţional încheiat la Contractul Colectiv de Muncă la începutul lunii februarie 2012.

"Menţionăm, totodată, că până la obţinerea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile vor fi încheiate, lunar, protocoale astfel încât veniturile salariale ale angajaţilor încadraţi în condiţii speciale să fie compensate. Angajaţii Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani care nu sunt încadraţi în condiţii speciale de muncă îşi vor recupera drepturile salariale după pronunţarea sentinţei judecătoreşti definitive şi irevocabile", se mai arată în comunicat.

La CNH Petroşani lucrează aproximativ 6.000 de angajaţi în subteran, restul până la 7.706 fiind la suprafaţă.

Minerii din Valea Jiului au reluat munca începând cu schimbul 4 al zilei de vineri.

Ortacii de la cele şapte exploatări din Valea Jiului au declanşat protestele luni, câteva mii de angajaţi ai CNH protestând în curtea Companiei şi mărşăluind pe străzile din Petroşani. Minerii au cerut reactualizarea cu 100 de lei a sporului de periculozitate, de la 600 la 700 de lei, şi creşterea preţului cărbunelui livrat producătorilor de energie, precum şi respectarea unui act adiţional încheiat la CCM în mandatul fostului ministru Ion Ariton.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici