Minerii de la Complexul Energetic Oltenia aflaţi în greva foamei cer ca ministrul Gerea să vină să discute cu ei

Numărul angajaţilor de la Complexul Energetic Oltenia aflaţi în greva foamei în faţa sediului din Târgu Jiu a ajuns la 35, după ce la protest au aderat şi alţi salariaţi, ei cerând ca ministrul Energiei, Andrei Gerea, să vină să discute cu minerii, iar managerul privat Laurenţiu Ciurel să fie demis.

233 afișări
Imaginea articolului Minerii de la Complexul Energetic Oltenia aflaţi în greva foamei cer ca ministrul Gerea să vină să discute cu ei

Minerii de la Complexul Energetic Oltenia aflaţi în greva foamei cer ca ministrul Gerea să vină să discute cu ei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Minerii de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) aflaţi în greva foamei solicită, într-un comunicat de presă, demiterea managerului privat al unităţii, Laurenţiu Ciurel, pe motiv că acesta ”a luat în derâdere protestul salariaţilor”.

De asemenea, protestatarii susţin că doar prezenţa ministrului Energiei, Andrei Gerea, la Târgu Jiu poate scoate complexul energetic din ”criza profundă economică şi socială” în care se află.

Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Dumitru Pârvulescu, afirmă că asupra protestatarilor au fost făcute presiuni pentru a renunţa la acţiune, ei acuzând administraţia că le impune angajaţilor să devină membri doar în sindicatele pe care conducerea Complexului Energetic Oltenia le agreează la negocieri.

Pârvulescu mai spune că protestul a fost declanşat din cauza lipsei unui contract colectiv de muncă valabil pe anul în curs în cadrul CE Oltenia şi a oricăror negocieri cu administraţia pe această temă.

Trei dintre cei 32 de mineri care miercuri se aflau în greva foamei au renunţat la protest în cursul nopţii, după ce starea de sănătate li s-a înrăutăţit. Unul dintre aceştia a fost dus la spital de un echipaj al Ambulanţei, dar nu a rămas internat, preferând să meargă acasă.

În schimb, la acţiunea de protest au aderat alţi angajaţi, astfel că numărul acestora a ajuns în prezent la 35.

În paralel, cei 80 de mineri blocaţi de marţi seară în subteranul minei Tehomir continuă protestul, refuzând să iasă la suprafaţă, după ce managerul privat Laurenţiu Ciurel a refuzat miercuri seară să discute cu ei.

Ciurel s-a întâlnit însă cu o delegaţie formată din patru mineri, care i-au spus că protestatarii vor să primească la disponibilizare şase salarii compensatorii, nu unul sau două, cum oferă administraţia CEO, iar în urma negocierilor nu s-a ajuns la niciun acord.

Conform vicepreşedintelui FNME, Dumitru Pârvulescu, unul dintre minerii aflaţi în galeria minei Tehomir a luat decizia de a intra şi el în greva foamei. Ceilalţi mineri blocaţi în subteran au primit apă şi alimente de la colegii aflaţi la suprafaţă.

Mina de la Tehomir este ultima mină de subteran din Oltenia care mai funcţionează, aceasta urmând însă să fie închisă în cursul acestui an.

Luni seară, doi mineri de la Complexul Energetic Oltenia au intrat în greva foamei în faţa sediului din Târgu Jiu al unităţii. Ulterior, acestora li s-au alăturat alţi angajaţi, astfel că miercuri 32 de salariaţi aderaseră la această formă de protest.

Minerii din Valea Jiului şi-au exprimat, miercuri, solidaritatea cu colegii lor din judeţul Gorj, liderii de sindicat anunţând că orice tergiversare guvernamentală de a rezolva tensiunile din zonele miniere din România poate conduce la mişcări sociale de amploare.

La mijlocul lunii februarie, aproximativ patru mii de mineri şi energeticieni au participat la un miting de protest în centrul municipiului Târgu Jiu, nemulţumiţi de conducerea Complexului Energetic Oltenia şi de reducerile de personal şi de salarii preconizate de administraţie.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea complexelor energetice Turceni, Craiova şi Rovinari cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici