Minerii din Oltenia au reluat lucrul după o grevă de avertisment

Cei peste 9.000 de mineri din exploatările din Oltenia care au intrat în grevă de avertisment, vineri dimineaţă, la ora 7.00, au reluat lucrul după două ore, timp în care a fost întreruptă orice activitate, inclusiv cea din subteran.

28 afișări
Imaginea articolului Minerii din Oltenia au reluat lucrul după o grevă de avertisment

Minerii din Oltenia au reluat lucrul după o grevă de avertisment (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit liderului sindical Marin Condescu, pe parcursul celor două ore de întrerupere a lucrului nu a fost livrată nicio tonă de cărbune deşi au existat comenzi. El a declarat că pe parcursul protestului nu au existat cazuri de "spargere a grevei", în toate unităţile şi subunităţile din Oltenia activitatea fiind complet oprită, minerii aşteptând în sălile de apel, unde liderii sindicali le-au explicat situaţia actuală a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi consecinţele create după înfiinţarea de către Guvern a companiei energetice naţionale, din care SNLO nu face parte.

Condescu a spus că sindicatele miniere nu au primit nicio invitaţie pentru eventuale negocieri cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Finaţelor, cu care se află în conflict de muncă.

Lideri ai minerilor s-au întâlnit, joi seară, la Târgu-Jiu, cu Viorel Palaşcă, secretar de stat pe probleme de minerit în Ministerul Economiei, sindicaliştii declarându-se nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor. Reprezentanţii minerilor au cerut ca Ministerul Economiei să reunească SNLO şi termocentralele de la Craiova şi Halânga într-o altă companie energetică ce poate să reziste pe piaţă şi să fie concurentă companiei energetice naţionale. Secretarul de stat le-a spus reprezentanţilor minerilor că propunerea va fi analizată la minister şi a apreciat că sindicatele din bazinele miniere din Oltenia nu au motive pentru intrarea în grevă.

Peste 9.000 de mineri din Oltenia s-au aflat în grevă de avertisment de două ore, vineri dimineaţă, după ce Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia (USMO) a decis să redeschidă conflictul cu Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Liderul sindical al minerilor din bazinul Motru, Cristea Fluierătoru, le-a vorbit minerilor adunaţi în sala de apel de la Mina Ploştina, spunându-le că SNLO nu a fost inclusă în noua companie naţională energetică, astfel că perspectivele societăţii sunt sumbre.

Sindicatele solicită prezenţa conducerii SNLO la fiecare subunitate pentru a prezenta situaţia realizărilor de cărbune şi a descopertărilor făcute până la 30 septembrie, precum şi o situaţie a livrărilor de cărbune şi a stocurilor existente până la aceiaşi dată. De asemenea, sindicatele mai vor să afle situaţia financiară a SNLO şi a subunităţilor, liderii minerilor cerând şi programul de producţie şi situaţia contractelor pentru livrările care ar trebui făcute în 2009.

Liderul sindical Marin Condescu a declarat corespondentului MEDIAFAX că USMO a luat decizia declanşării grevei de avertisment pentru că blocajul financiar afectează grav activitatea Societăţii Lignitului.

"Noi am constatat acum că protocolul pe care l-am semnat în 15 iunie 2007 cu Ministerul Economiei şi Finanţelor nu a fost respectat. Blocajul financiar s-a dublat între timp, ajungând acum la 3.000 de miliarde de lei vechi, bani care reprezintă contravaloarea cărbunelui livrat de noi la termocentrale din subordinea ministerului şi care nu ne-a fost plătit. SNLO, la rândul său, a acumulat datorii la bugete de peste 2.000 de miliarde de lei vechi şi, în aceste condiţii nu putem să mai stăm şi să aşteptăm şi să vedem cum promisiunile ce ne-au fost făcute nu sunt onorate, iar problemele noastre se acutizează", a declarat Condescu.

Sindicatele miniere vor decide ulterior dacă după greva de avertisment de două ore de vineri se impune intrarea în grevă generală.

Potrivit preşedintelui organizaţiei sindicale, Marin Condescu, Consiliul de Coordonare al Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia a constatat "lipsa unei strategii în domeniul minier şi energetic şi pericolul imediat de pierdere a 9.000 de locuri de muncă din minerit".

Totodată, potrivit liderului sindical, accentuarea "dramatică a blocajului financiar" a dus la incapacitatea SNLO de a achita salariile şi concediile de odihnă. Potrivit lui Condescu, datoriile către bugetul statului şi plata furnizorilor de servicii au ajuns la 268,1 milioane de lei.

Acordarea în continuare de licenţe de exploatare în perimetrele actuale ale unităţilor miniere, nereglementarea legislativă în domeniul exproprierilor, cererea fluctuantă şi aleatorie de cărbune, "cauzată de lipsa unei strategii unitare" sunt ale nemulţumiri ale organizaţiei sindicale.

Totodată, organizaţia sindicală reclamă şi lipsa investiţiilor în domeniul energetic şi nesiguranţa pe termen mediu şi lung a locurilor de muncă, precum şi nerealizarea investiţiilor în asigurarea condiţiilor de muncă şi a măsurilor de protecţie a muncii.

Potrivit liderului sindical, Consiliul de Coordonare al Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia a mai constatat că există pericolul disponibilizării a peste 10.000 de salariaţi, ca urmare a blocării activităţii societăţilor comerciale care lucrează pentru SNL Oltenia.

În aceste condiţii, Consiliul de Coordonare al USM Oltenia a hotărât să ceară Federaţiei Naţionale Mine Energie (din care face parte) redeschiderea conflictului de muncă cu Guvernul, suspendat în 24 mai 2007 prin Protocolul încheiat cu Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici