Minerii din valea Jiului cer creşterea cu 100 lei a sporului de periculozitate, la 700 lei

Minerii Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani cer Ministerului Economiei majorarea cu 100 de lei a sporului de periculozitate, de la 600 de lei la 700 de lei, şi creşterea preţului cărbunelui livrat producătorilor de energie, fără să avanseze un nivel anume, afirmă surse din CNH.

408 afișări
Imaginea articolului Minerii din valea Jiului cer creşterea cu 100 lei a sporului de periculozitate, la 700 lei

Minerii din valea Jiului cer creşterea cu 100 lei a sporului de periculozitate, la 700 lei (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

"Vor avea loc şi miercuri întâlniri între sindicate şi reprezentanţii Ministerului Economiei. Sindicatele minerilor cer creşterea de la 600 de lei la 700 de lei a sporului de periculozitate, la nivelul salariului minim pe economie, care nu a mai fost modificat din 2008. Potrivit contractului colectiv de muncă, sporul de periculozitate trebuie să die egal cu salariul minim pe economie. Va fi discutat şi subiectul preţului gigacaloriei pe care CNH trebuie să îl încaseze de la Mintia şi Proşeni, termocentralele către care livrează cărbunele", au adeclarat pentru MEDIAFAX surse din CNH.

Minerii din Valea Jiului au început luni proteste la sediul CNH şi pe străzile din Petroşani, solicitând în principal respectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10%.

În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate.

Ministerul Economiei a aprobat marţi plata ultimei tranşe, de 7.000 de lei, reprezentând o treime din total.

Mintia şi Paroşeni asigură aproape 6% din consumul naţional de energie electrică.

Protestele minerilor au continuat şi marţi, iar miercuri, peste 5.000 de mineri aflaţi la sediul CNH cer Guvernului să le acorde drepturile promise.

CNH are aproximativ 7.800 de angajaţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici