Ministerul Dialogului Social vrea modificarea legii accesului la informaţiile de interes public

Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social (MCPDS) anunţă că sunt consultări privind oportunitatea modificării legii accesului la informaţiile de interes public (544/2001), instituţia precizând că nu se doreşte îngrădirea informării publice.

343 afișări
Imaginea articolului Ministerul Dialogului Social vrea modificarea legii accesului la informaţiile de interes public

Ministerul Dialogului Social vrea modificarea legii accesului la informaţiile de interes public

"Nu există şi nu a existat niciodată intenţia de a modifica Legea nr. 544/2001 a accesului la informaţii de interes public în sensul îngrădirii accesului. Intenţia MCPDS nu este de a restrânge drepturi ci pur şi simplu de a simplifica atât munca cetăţenilor care solicită informaţii cu privire la activitatea şi modul de cheltuire a banului public, cât şi a funcţionarilor publici care sunt puşi să răspundă pe acelaşi subiect de mai multe ori", transmite ministrul Gabriel Petrea, precizând că mai multe instituţii au semnalat deficienţe ale legii.

Ministerul a transmis solicitări către toate ministerele, prefecturile, consiliile judeţene, primăriilor de municipiu, oraşe, precum şi structurilor asociative ale administraţiei publice locale, pentru a comunica problemele întâmpinate.

"După centralizarea tuturor răspunsurilor vom comunica public dacă este oportună modificarea legii, precum şi propunerile primite în acest sens", spune ministrul.

Ministerul Consultării Publice aşteaptă puncte de vedere de la instituţiile publice pe Legea 544

Guvernul nu vrea să abroge Legea privind accesul la informaţii publice, dar au început consultări privind cum să se procedeze în cazul temelor de interes public care generează multiple cereri din partea cetăţenilor şi a presei, a declarat vineri Alina Petrescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

“În spaţiul public au apărut o serie de informaţii legate de o intenţie a Guvernului de a modifica legea privind accesul la informaţii publice, Legea 544/2001. Vreau să vă spun cu toată fermitatea că nu există vreo intenţie de a abroga această lege. În urma unor discuţii pe care Ministerul Consultării Publice şi al Dialogului Social le-a avut cu reprezentanţi ai mai multor instituţii publice s-a reliefat faptul că există nişte lacune în aplicarea acestei legi. În consecinţă, ministerul a cerut puncte de vedere de la toate instituţiile publice. Acum se aşteaptă aceste puncte de vedere. Scopul nu este limitarea accesului public la aceste informaţii, ci facilitarea accesului”, a declarat vineri, în briefing-ul de presă, Alina Petrescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Aceasta a dat un exemplu: „Există anumite teme de interes public care generează multiple cereri din partea cetăţenilor, din partea presei, care ajung toate la instituţiile publice. Aceste instituţii au obligaţia să răspundă fiecărui petent în parte. Ideea ar fi ca, dacă în urma consultării va rezulta că aşa se va operaţionaliza activitatea, un răspuns pe o temă de interes larg să fie publicat pe site-ul instituţiei pentru ca cetăţenii să aibă acces mai uşor şi funcţionarii publici să nu fie obligaţi să facă N răspunsuri la N întrebări pe aceeaşi temă”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici