Ministerul Economiei: Minerii de la Băiţa au încetat protestele

Minerii de la SC Băiţa SA, singura exploatare a zăcămintelor metalice rămasă deschisă în ţară, cu sediul în oraşul bihorean Ştei, au încheiat protestele declanşate miercuri dimineaţă şi vor relua lucrul vineri dimineaţă, anunţă Ministerul Economiei.

223 afișări
Imaginea articolului Ministerul Economiei: Minerii de la Băiţa au încetat protestele

Ministerul Economiei: Minerii de la Băiţa au încetat protestele (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto/AFP)

Într-un comunicat de presă transmis joi seară, reprezentanţii Ministerului Economiei spun că, în urma negocierilor purtate cu prefectul judeţului şi cu reprezentanţii angajaţilor companiei miniere, conflictul spontan al salariaţilor s-a încheiat, urmând ca vineri dimineaţă aceştia să reia lucrul.

De asemenea, s-a mai decis ca ”pentru asigurarea continuităţii activităţii” să fie numit un nou director general, Octavian Bortoş, care a ocupat funcţia de director tehnic al companiei.

”Angajaţii S.C. Băiţa Ştei au recepţionat pozitiv mesajul ministrului Economiei, Constantin Niţă, şi au înţeles că această companie îşi va continua activitatea, strategia ministerului în ceea ce o priveşte fiind de redresare economico-financiară şi dezvoltare, astfel încât să devină o societate competitivă pe piaţa de profil”, mai spun reprezentanţii Ministerului Economiei.

Protestul celor 110 mineri de la Băiţa a început miercuri dimineaţă, când oamenii s-au blocat în subteran, de teamă că mina va fi închisă şi ca exprimare a nemulţumirii că directoarea generală a societăţii, Maria Trip, ar fi fost "forţată" să demisioneze.

Protestul a fost declanşat după ce, cu o zi înainte, la Ştei a ajuns secretarul de stat Maricel Popa de la Ministerul Economiei, care - potrivit angajaţilor minei - ar fi insultat-o pe directoarea Maria Trip, imputându-i nerentabilitatea minei şi faptul că aceasta nu a fost închisă.

"Domnul secretar de stat Maricel Popa a venit la noi, a insultat-o pe doamna directoare Maria Trip şi a afirmat că mina este nerentabilă. După tot ceea ce am înţeles, ar urma ca mina să fie inundată, adică să nu se mai pompeze apa, ceea ce ar fi chiar un dezastru ecologic. Apa din subteran ar dizolva zăcămintele polimetalice de cupru, plumb, bizmut şi molibden, şi s-ar infiltra cu încărcătură toxică în Crişul Băiţa, care trece prin Băiţa, Nucet, Câmpani şi Ştei şi care se scurge în Crişul Negru, curgând apoi spre Beiuş şi Tinca", explica inginerul Mihai Harn.

Conform acestuia, "doamna directoare Trip şi-a dat demisia de onoare, pentru că nu este de acord cu măsura asta".

"Domnul secretar de stat Maricel Popa ne-a spus că am avut un management defectuos, că nu am închis mina. Am considerat că în aceste condiţii e normal să-mi depun demisia de onoare. Eu am propus, încă în decembrie 2013, şi am depus la Ministerul Economiei, un plan de afaceri care prevedea şi exploatarea altor resurse, care în prezent nu sunt valorificate, dar nici măcar nu a fost citit. Aşa cred unii, că e mai eficient să închizi decât să exploatezi", declara directoarea demisionară a SC Băiţa SA.

Maria Trip spunea că planul de afaceri pe care l-a propus prevedea extinderea şi diversificarea exploatării, astfel încât la Băiţa să nu se mai extragă doar dolomită, ci şi alte minereuri, de cupru, zinc, plumb, molibden şi bismut.

În cursul zilei de miercuri, la Băiţa a mers şi prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, care a încercat să-i convingă pe mineri să reia lucrul, însă fără succes.

Ministerul Economiei a sesizat DNA cu privire la "existenţa unor indicii de săvârşire a unor fapte de natură penală" la Mina Băiţa din Bihor, după ce, în urma unor verificări ale Corpului de control, au fost constatate deficienţe grave în gestionarea activităţii unităţii.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Biroul de Presă al Ministerului Economiei, în şedinţa de marţi a Consiliului de Administraţie al S.C. Băiţa S.A., directorul general al societăţii, Maria Trip, şi-a dat demisia din funcţie, invocând motive personale, fapt comunicat angajaţilor companiei în prezenţa membrilor CA.

La şedinţa Consiliului de Administraţie al S.C. Băiţa S.A. a participat, conform sursei citate, şi secretarul de stat din Ministerul Economiei, Maricel Popa, care a luat act de situaţia financiară gravă a societăţii şi a cerut membrilor CA şi conducerii executive a societăţii adoptarea şi implementarea măsurilor necesare în vederea remedierii urgente a acestei situaţii.

Conform sursei citate, Corpul de control al Ministrului Economiei a constatat deficienţe grave în gestionarea activităţii S.C. Băiţa S.A., fiind sezizate organele judiciare competente.

"În acest sens a fost sesizată Direcţia Naţională Anticorupţie privind asocierea dintre S.C. Băiţa S.A., societate publică aflată în portofoliul Ministerului Economiei, şi societatea privată Băiţa Bihor S.A., având în vedere existenţa unor indicii de săvârşire a unor fapte de natură penală", se preciza în comunicat.

Totodată, a fost sesizată Agenţia Naţională de Integritate cu privire la un posibil conflict de interese în care s-a aflat conducerea S.C. Băiţa S.A., dar şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală referitor la modul de încasare /plată a unei de 5.111.000 lei, aferentă unui contract de cesiune de acţiuni între S.C. Băiţa S.A. şi o societate parteneră.

În comunicat se mai arăta că "alături de situaţiile sesizate organelor competente judiciare, mai există şi alte deficienţe în gestionarea patrimoniului societăţii, aflate în curs de cercetare".

"Situaţia economică şi financiară a societăţii S.C. Băiţa S.A. a continuat să se agraveze sub mandatul conducerii executive asigurate de Maria Trip, din 1999 până în prezent. Astfel, pierderile financiare ale societăţii, la sfârşitul anului 2013, au depăşit suma de 17 milioane de lei, iar pentru anul 2014 pierderile sunt estimate la 5,4 milioane lei. În aceste condiţii, în absenţa unor soluţii viabile din partea conducerii executive pentru redresarea situaţiei economice şi financiare a societăţii S.C. Băiţa S.A., ministrul Economiei, Constantin Niţă, a mandatat membrii Consiliului de Administraţie să adopte şi să implementeze măsurile care să ducă la redresarea acestei situaţii, în vederea păstrării locurilor de muncă şi dezvoltarea activitţăii de exploatare a resurselor minerale aflate în perimetrul minier Băiţa", mai precizau reprezentanţii Ministerului Economiei.

În acest context, ministrul Constantin Niţă declara că schimbarea conducerii societăţii S.C. Băiţa S.A. are ca obiectiv "relansarea activităţii miniere a societăţii şi îmbunătăţirea situaţiei economice în vederea menţinerii şi creşterii numărului locurilor de muncă, asigurând, totodată, angajaţii companiei că nu s-a luat şi nici nu se va lua în considerare, în niciun moment, închiderea activităţii miniere de la societatea Băiţa S.A".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici