Ministerul Educaţiei propune un nou tip de bacalaureat

Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării va propune Executivului, la sfârşitul lunii august, o ordonanţă de urgenţă pentru noul tip de bacalaureat din 2010, iar dacă propunerea va fi respinsă, va fi păstrată actuala formă a examenului, dar subiectele nu vor mai fi puse pe site-ul MECI.

130 afișări
Imaginea articolului Ministerul Educaţiei propune un nou tip de bacalaureat

Ministerul Educaţiei propune un nou tip de bacalaureat (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar a declarat că în şedinţa de Guvern din 27 august Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării (MECI) va prezenta Executivului ordonanţa de urgenţă pentru organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat din 2010, acesta urmând să conţină trei probe.

În cazul în care Executivul nu va aproba această ordonanţă de urgenţă în şedinţa de Guvern din 27 august, astfel încât modificările la examenul de bacalaureat să intre în vigoare din anul şcolar 2009-2010, în 2010 elevii vor susţine un bacalaureat similar cu cel din 2009, cu diferenţa că subiectele nu vor mai fi postate pe site-ul MECI.

În cazul în care ordonanţa va fi aprobată, examenul de bacalaureat va consta doar din trei probe. Astfel, toţi candidaţii clasei a XII-a vor susţine obligatoriu proba la Limba română scris. A doua probă este la Matematică, pentru filiera tehnologică, real şi o parte din vocaţional şi Istorie, pentru uman şi cealaltă parte din vocaţional. A treia probă este una la alegere între Fizică, Biologie, Chimie sau Informatică pentru real, tehnologic şi o parte din vocaţional, iar pentru uman şi cealaltă parte din vocaţional, la alegere între disciplinele socio-umane, respectiv Geografie, Logică, Filosofie, Psihologie, Economie, a mai spus secretarul de stat.

Totodată, pe parcursul anului şcolar, în semestrul al II-lea, elevii claselor a XII-a vor susţine obligatoriu două teste de competenţă, unul de competenţă lingvistică (limbi moderne), iar al doilea de competenţă în comunicare (limba română). Aceste teste vor fi notate cu calificative. În plus, la alegere, candidaţii pot susţine şi un test de informatică pentru care vor obţine un certificat.

Admiterea în liceu va fi modificată

În legătură cu admiterea la liceu, secretarul de stat a precizat că aceasta va fi modificată cu certitudine printr-un ordin de ministru.

"Astfel, admiterea în liceu pentru acest an, care este unul de compromis, va reprezenta 50 la sută media celor patru ani, 25 la sută rezultatul la teza cu subiect unic din clasa a VII-a şi 25 la sută rezultatul la testul naţional, introdus în premieră în anul şcolar 2009-2010. Acest test naţional înlocuieşte tezele unice şi este gândit ca un test care verifică adaptarea la viaţă a candidaţilor", a precizat secretarul de stat.

Ea a spus că modelele pentru testul naţional vor fi postate pe site-ul MECI şi vor exista două simulări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici